De hjälper flyktingar att få fotfäste

Amelie Silfverstolpe tog initiativet till organisationen Volontäbyrån.

Amelie Silfverstolpe tog initiativet till organisationen Volontäbyrån.

Foto:

Västervik2005-01-31 00:25
Röda Korset och de olika trossamfunden känner de flesta till. Men det finns många andra frivilligorganisationer som också behöver folk som jobbar ideellt.
Svensk Flyktinghjälp, Swera, har funnits i ett år i nuvarande form. Börje Sjökvist basar över organisationen som utvecklats ur det numera nedlagda Svenska Flyktingrådet.
? Det finns ett stort intresse att hjälpa, särskilt bland unga. När jag jobbade inom Röda Korset under 1970- och 80-talen var det mest äldre som engagerade sig. Vi märker att många yngre akademiker vill in i den här branschen, säger han.

Swera arbetar med att hjälpa flyktingar på en rad olika sätt. Främst inom Sverige, men i år börjar de också med internationellt bistånd. Colombia och södra Sudan står på projektlistan.
På kontoret i Hammarby i Stockholm finns ett par anställda men också sju frivilliga som kommer in och arbetar någon eller några dagar per vecka.
? Just nu kan vi inte ta emot fler på kontoret. Men vi behöver andra frivilliga runt om i landet för våra projekt där, säger Börje Sjökvist.

Swera arbetar bland annat med att starta grupper som ska hjälpa flyktingar i flera olika kommuner. Först på tur står Karlskrona, Skellefteå och Göteborg och senare Stockholm, Avesta och Örebro/Hallsberg.
? Grupperna uppstår inte spontant. Vi organiserar och ser till att det finns konkreta uppgifter, säger Börje Sjökvist.
Hjälp till flyktingbarn som inte har föräldrar står högt upp dagordningen. Swera arbetar bland annat med ett ungdomshem i Tyresö, för ensamma flyktingbarn. Man besöker också asylsökande som sitter i förvaret i Märsta, och i Malmö är organisationen engagerad i det nya asylcentret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om