Svenska arbetsgivare har behov av en högre teknisk kompetens och många upplever att det är svårt att hitta ingenjörer att anställa. Det är där samverkansinitiativet Tekniksprånget kommer in. Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget på IVA – Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin i Stockholm – berättar att projektet går ut på att man visar upp de tekniska jobben för ungdomarna innan de börjar studera.
– Det är där det brister, det finns en svag länk mellan skolan och arbetslivet, konstaterar hon.
Att få ut ungdomar i praktik och visa upp jobben leder inte bara till att fler söker de högre tekniska utbildningarna, utan också till minskade avhopp.
– Åtta av tio som deltagit i Tekniksprånget uppger ett år senare att de studerar eller att de ska studera inom kort.
Två av dem som tagit chansen att prova på ingenjörsyrket innan de bestämmer sig mer permanent för sin framtid, är Viktor Svahn och Hugo Nigran. De ansökte med en kort ansökan och cv, efter det blev det intervjuer. Till slut fick båda praktikplats på 3M Svenska AB, före detta Slip Naxos i Västervik.
Nu är de ett par månader in i den fyra månader långa praktiken, och de har inte ångrat sig, tvärtom.
I höst ska båda läsa vidare till ingenjör.
– Det som är så kul är att vi arbetar med riktiga arbetsuppgifter, det är väldigt varierat, säger Viktor Svahn.
– Jag ville se yrket och prova på, jag vill vara säker innan jag satsar på en femårig utbildning, säger Hugo Nigran.
Båda menar att de fått en större inblick i vad yrket kan innebära, men bara skrapat på ytan, det finns många inriktningar att välja. Och de är nöjda.
– Det har fungerat väldigt bra här, vi får verkligen prova på och vara delaktiga. Vi får driva egna projekt och arbeta, men på en lägre nivå så klart, fortsätter Hugo Nigran.
– Det finns en bild av att allt man gör är att räkna matte, men den är fel, det är inte så stereotypt.
Fredrik Westberg är en av handledarna, han berättar att Tekniksprånget är ett bra sätt att locka fler till civilingenjörsyrket.
– Återväxten är svår fråga, vi behöver fånga upp studenter efter gymnasiet för att se till att vi har den arbetskraft vi behöver.
Han menar att återväxt delvis är upp till företagen.
– Det kan leda till sommarjobb och i förlängningen kanske anställning här. Men det är inte huvudpoängen. Det är ett sätt att bidra till samhället. Fler borde ta emot praktikanter för att få det att fungera.