En grupp som är särskilt utsatt och förfördelad i det nuvarande pensionssystemet är kvinnor som varit hemma länge med barn eller av annan anledning sent kom ut i arbetslivet.
Det framhåller såväl SPF Seniorernas ordförande i Västervik Per-Ola Ålstam som PRO:s lokala ordförande Jan-Erik Karlsson. Allra värst är det för ensamstående kvinnor som varit verksamma inom låglöneyrken eller arbetat deltid för att kunna ta hand om barn.
– Men överlag är det många äldre som har svårt att få pengarna att räcka. Det beror ju på att pensionerna har halkat efter lönerna. Och nya bostäder som byggs är inte billiga. Det är ju därför många äldre väljer att bo kvar i villan i stället för att flytta till lägenhet, säger Per-Ola Ålstam.
Han berättar att man på i stort sett varje möte uppmuntrar pensionärerna att utnyttja de bidragsformer som finns.
– Det är tyvärr många pensionärer med rätt till bostadstillägg som inte söker. En vanlig orsak är att man förväxlar bostadstillägget med socialbidrag och tycker att det är skamligt att söka. Det här är något vi ständigt försöker infomera om, säger Per-Ola Ålstam.
– Tillägget, som är ett komplement till pensionen, kan göra stor skillnad. Det händer att medlemmar kommer fram till mig på stan och kramar om mig för att jag har informerat dem om detta.
PRO:s Jan-Erik Karlsson tror att antalet pensionärer, på fattigdomsgränsen, som behöver söka äldreförsörjningsstöd för att klara sin vardag är något som kommer att öka än mer framöver.
– Och damerna kommer vara i majoritet, säger han.