Länsstyrelserna fick 2017 i uppdrag av regeringen att ta fram regionala strategier för att nå de nationella målen om jämställdhet.
Dessa mål är: 1) en jämn fördelning av makt och inflytande, 2) ekonomisk jämställdhet, 3) jämställd utbildning, 4) jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet, 5) jämställd hälsa, 6) mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ska upphöra.
Över dessa delmål står det övergripande målet "Män och kvinnor ska ha samma makt att forma samhället och sina liv", som antogs av riksdag och regering 2005.
För att nå delmålen ska man bland annat jobba mer aktivt med dessa frågor i skolan. Normkritisk pedagogik ska införas i förskolor och skolor. Länsstyrelsen ska erbjuda kompetenshöjande insatser kring våld, trakasserier, hbtq-frågor, normkritik och genusmedveten pedagogik.
När det gäller hälsa har länets kvinnor fler sjukdagar och högre ohälsotal än män. Skillnaden i ohälsotal ökar markant från 40 år och uppåt.
Å andra sidan drabbas män oftare av dödlighet som kan åtgärdas med tidiga insatser. Detta beror bland annat på att män generellt sett söker vård i mindre utsträckning än kvinnor och i ett senare skede.
Landshövding Thomas Carlzon skriver i förordet till den regionala strategin om allas ansvar att verka för jämställdhet.
– Jämställdhet är inget vi kan ta för givet. Det skapas i varje möte mellan människor; på jobbet, i föreningen, i skolan och i hemmet.