De har fått upprättelse – efter bedrägeriet: "En jättelättnad"

I september 2021 blev Anita och Nocke Åbom bestulna på en kvarts miljon. De vägrade ge upp, och efter Allmänna reklamationsnämndens beslut har paret nu äntligen fått tillbaka sina pengar. "Vi gjorde inget annat än att svara på frågan: Vad står på dosan?"

Anita och Nocke Åbom blev utsatta för ett telefonbedrägeri. "Pengarna bara pös iväg"

Anita och Nocke Åbom blev utsatta för ett telefonbedrägeri. "Pengarna bara pös iväg"

Foto: Tuva Strand

Västervik2024-07-07 19:00

Nocke Åbom hade precis fått en hjärtattack och kunde därför inte ta emot samtalet från Telia. Anita Åbom som precis kommit tillbaka från sjukhuset efter att ha behandlats för sepsis, var snäppet friskare än Nocke och svarade därför i telefonen.

– Telia ringde och sa att det dragits för mycket pengar på autogiro, berättar Anita Åbom.

Under samma månad hade paret pratat med Telia flera gånger. De hade haft problem med sitt autogiro och väntade därför på ett samtal från mobiloperatören.

– Killen i telefonen var trevlig. Han ville att jag skulle hämta dosan och att jag inte skulle koppla in den med sladd. Sedan sa han att det inte fungerade och då fick jag läsa upp siffrorna på dosan för honom, berättar Anita.

Efter det ringde gärningsmannen en gång till, men den här gången utgav han sig för att arbeta på Handelsbanken. Han beklagade och förklarade för Anita att hon blivit utsatt för ett bedrägeri. Under samtalets gång kunde man i efterhand se att det gjorts 62 uttag på parets bankkonto.

– Då hade de tagit en kvarts miljon, gissa om vi grät efter det, säger Anita.

undefined
Händelsen har ärrat Anita. "Det är jobbigt att svara i telefonen, jag svarar aldrig om jag inte känner igen numret."

När VT sökte kontakt med Anita vågade hon inte plocka upp telefonen då hon inte kände igen telefonnumret. Tiden efter bedrägeriet har varit psykiskt påfrestande för henne eftersom att det var just hon som svarade den ödesdigra dagen i september 2021.

På kontot fanns det en automatisk spärr på fem uttag per dygn, för att skydda mot bedrägerier.

– Jag frågade banken hur det här var möjligt. Då svarar banken helt nonchalant att spärren försvann för en vecka sedan, berättar Anita uppgivet.

Varför spärren försvann är inte utrett. Banken vill inte heller kommentera frågan.

undefined
"Den stora förlusten för oss som människor är allt vi sålde för att överleva".

Efter bedrägeriet fick paret ekonomiska problem. De blev tvungna att sälja sin sommarstuga och båt då de inte längre kunde betala underhållet. Anita och Nocke var på väg att flytta till sin lägenhet i Spanien, men kunde plötsligt inte längre finansiera resandet och beslutade sig därför för att sälja lägenheten.

– Vi hade gjort en otroligt bra planering för att kunna leva väldigt bra, och vi fick släppa allt, förklarar Nocke Åbom.

Anita skrev flera brev till handläggare på Handelsbanken, i hopp om att få tillbaka sina pengar. Men eftersom att hon medverkade aktivt i transaktionen motsatte sig banken kravet på återbetalning.

– Vi gjorde fel, men det berodde på att vi inte var friska då, förklarar Anita.

Då tog de kontakt med kommunen som hjälpte paret att sammanställa en anmälan som skickades till ARN. Den 25 juni i år hade ARN prövat fallet och rekommenderade att Handelsbanken skulle ersätta pengarna. Handelsbanken vände därefter i sitt beslut och nu i dagarna har paret Åbom fått tillbaka 237 422 kr och 13 öre. Som en typ av "självrisk" ska de betala 12 000 kr.

– Vi förhåller oss till lagar och regler, men gör alltid en individuell bedömning i fall som detta. Om kunden sedan blir missnöjd kan de alltid ta upp ärendet med ARN. Om ARN prövar ett ärende följer banken nämndens rekommendation, berättar John Zanchi, pressansvarig på Handelsbanken.

undefined
"Hunden är våran tröst. Vi skaffade honom strax efter bedrägeriet".

När paret fick sina pengar tog det bara två timmar innan deras vänner stod i dörren med en nybakad tårta.

– Det var en jättelättnad, men pengarna kompenserar inte för allt vi förlorat. Men vi kommer kunna leva lite bättre framöver. Jag funderar på att köpa en elbil, säger Nocke och ler stort.

ARN:s motivering

Det är förknippat med påtaglig fara för obehörig användning att avslöja sina svarskoder för en obehörig person. Genom att göra detta får Anita och Nocke Åbom på ett mycket tydligt sätt anses ha avvikit från den aktsamhet som kan krävas av dem.

Det kan visserligen inte begäras att Anita och Nocke Åbom, med beaktande av bl.a. deras sjukdomsbild, skulle inse omfattningen av den risk för missbruk som förelåg men de borde ändå ha förstått att det fanns en risk för obehöriga transaktioner. 

Avvikelsen från den aktsamhet som rimligen kan krävas är vid dessa förhållanden så pass allvarlig att Anita och Nocke Åbom får anses genom grov oaktsamhet ha försummat skyldigheten att skydda sin personliga behörighetsfunktion.

Deras ansvar är alltså begränsat till 12 000 kr. Med avdrag för detta belopp ska därför banken rekommenderas att ersätta den förlust som de obehöriga transaktionerna har orsakat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!