Undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, rehabteam och präster. Alla var de på plats när man uppmärksammade den palliativa enhetens ettårsfirande. De är personerna som patienter med livshotande, obotliga sjukdomar kan få möta för att lindra symptom som smärta, illamående eller ångest. Ofta står de patienterna inför en sista tid i livet.
Man kan tro att en sådan vårdenhet präglas av sorg, och det gör den kanske bitvis. Men de vi möter vittnar om andra upplevelser på enheten: glädje och sammanhållning.
– Vi har gjort en otrolig resa, säger Ursula Scheibling, som är norra Kalmar läns enda specialistläkare inom palliativ vård.
– Det kanske inte har varit det bästa året för att starta en ny verksamhet. Det har inte varit så lätt att etablera nya samarbetsrutiner, men utifrån omständigheterna har det gått över förväntan, säger hon.
Avdelningschef Eva Engborg Jonsson säger att det har varit en utmaning att hitta personal.
– Det är svårt att rekrytera sjuksköterskor överlag, läkare också, säger hon.
Man har länge kämpat för att få till den palliativa enheten i Västervik. År 2018 var en enhet likt den man har idag bara en dröm, men mycket har hänt sedan dess. Idag har enheten sex slutenvårdsplatser, och ungefär 15 till 20 patienter som vårdas i hemmet eller på särskilt boende.
Enligt Ursula Scheibling har man fått ett positivt bemötande från sjukhusets övriga kliniker. Det ingår nämligen i den palliativa enhetens uppdrag att stötta andra delar av sjukhuset som hanterar livshotande sjukdomar. Man prisar även sin egen personalstyrka.
– Vi har byggt upp någonting som inte har funnits här innan. Då kan det vara svårt att förstå vad det är man gett sig in på. Personalen har tagit en aktiv roll i att utveckla arbetssättet, säger Scheibling.
Att jobba nära döden kan vara tungt.
– Alla läkare vill ju bota, men vi behöver reflektera över att det inte är ett nederlag att inte kunna bota någon här. Vi har jobbat ihop oss i trygga arbetsgrupper. Det är okej att ha dåliga dagar på jobbet, det är okej att vara ledsen. Då behövs ett bra team för att hålla professionell distans, berättar Scheibling.
Innan medarbetarna får smaka på de framdukade tårtorna läser man upp ett brev som kommit till enheten, från en patients anhörig. I brevet hyllas palliativa enhetens personal.
– Vi får så mycket tillbaka, säger Scheibling.