De gör konstverk av marsipan

När Jessica H Gustavsson var liten byggde hon mycket med modellera, men nu är leran utbytt mot marsipan. Gymnasieutbildningen fick hon i Linköping där hon gick konditorprogrammet och nu står hon som egen företagare på Frunchlådan och bakar tårtor.

Blomtårtan var en av de utställningstårtor som Jessica och Nathalie visade upp på Galet Gott. Foto: Anders Steiner

Blomtårtan var en av de utställningstårtor som Jessica och Nathalie visade upp på Galet Gott. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-09-20 00:00

Frunchlådan ägs av Nathalie Lind Gardeus och istället för att konkurrera med varandra har de istället börjat samarbeta. Nathalie ska snart åka på en kurs och få lära sig att airbrusha tårtor, alltså spraymåla med ätbar färg.

- Västerviksborna börjar förstå att tårtor kan vara konstverk, säger Jessica.

Tårtan som Jessica jobbar med nu, en födelsedagstårta till en vuxen, ska bli zumbainspirerad. Det är inte bara barn som får speciella tårtor, det händer att de får beställningar på tårtor med skogsmaskiner och andra föremål till vuxna. Jessica säger att de ofta får fria händer men att det ibland kommer in ganska exakta önskemål.

- Den största utmaningen var nog en snopptårta till en 18-årsfest. Jag stod och modellerade snoppar i marsipan och det var inte helt lätt. Jag provade olika storlekar och färger och jag försökte googla fram bilder men det skulle jag inte ha gjort...

Nathalie och Jessica säger att tårtbeställningarna gärna får komma in så tidigt som möjligt innan de ska levereras, det är bra att vara ute i god tid. De olika momenten görs olika dagar, oftast två dagar. Dag ett bakar de tårtbottnar, gör fyllningar och dekorationer.

- Moussen behöver stelna över natten för att det ska bli bra, berättar Jessica.

Dag två i tårtproduktionen läggs tårtorna ihop. Tårtbottnar får lager av blåbärsmousse, grädde och vaniljkräm och sedan plastas de in för att stå i kylen ytterligare en natt. Då blir tårtan saftig och god tills att den ska levereras. Just zumbatårtan fick tre dagar på sig och sista produktionsdagen lägger de på marsipantäcket och dekorationerna.

- Marsipantäcket måste kavlas samma dag som det ska läggas på tårtan, annars stelnar den, säger Jessica.

Några tårttips på vägen

Var inte rädda för att vispa grädden ordentligt. Om grädden är för mjuk är den svår att jobba med. Det värsta som kan hända är att det blir smör och då kan du bre det på mackan.

Se till att planera i förväg. Beställ tårtan i god tid och se till att det finns en bra kyl som tårtan kan förvaras i. En fuktig kyl kan vara förödande för en marsipantårta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om