De försöker få unga att dricka mindre

Daniel Björk och Alexandra Torstensson är inblandade i den omtalade statliga partyfilmen.

Den statliga kommittén där Västerviksungdomarna Alexandra Torstensson och Daniel Björk ingår ska förebygga alkoholskador. Foto: Anders Steiner

Den statliga kommittén där Västerviksungdomarna Alexandra Torstensson och Daniel Björk ingår ska förebygga alkoholskador. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2002-02-28 06:00
Fyra gymnasieelever sitter med i den statliga alkoholkommittén. Två av dem kommer från Västervik.
Alexandra Torstensson och Daniel Björk, i tvåan på Västerviks gymnasium, har sedan i höstas varit ledamöter i den statliga alkoholkommittén, vars uppdrag att förebygga alkoholskador.
- Vår primära uppgift är att vara strateger. Vi ska vara opinionsbildare och försöka påverka beslutsfattare, säger Daniel Björk.
arbetet går till stor del ut på att via informationsinsatser försöka få unga att dricka mindre. Sedan starten har Alexandra Torstensson och Daniel Björk varit på fem möten i Stockholm, för att diskutera hur de olika kampanjerna ska genomföras.
De har varit inblandade i den omtalade partyfilmen, som visats på bio och TV4 den senaste tiden och som fått mycket kritik. Många menar att reklamfilmen ger felaktiga signaler och knappast avskräcker från alkohol, vilket är syftet. Det här har Daniel Björk och Alexandra Torstensson också blivit varse.
- Många tycker att reklamen är häftig och blir istället partysugna, säger Alexandra Torstensson.
Det var inte meningen. Slutbudskapet i filmen är: "Det första problemet med alkoholism är att man ofta har så roligt på vägen dit".
Daniel och Alexandra berättar också att ungdomarna i filmen är berusade på riktigt.
- Tanken har varit att få bort alla pekpinnar - ajabaja, det är farligt att dricka. Istället försöker vi få ut att det är okej att dricka men att man ska göra det i måttliga mängder, säger Alexandra.
Den föste mars drar en ny kampanj igång. "Hej, kan du dricka mer än dina vänner innan du blir full? Då är det tyvärr du som löper störst risk att bli beroende av alkohol". Det här och andra texter kommer bland annat att skrivas på tändsticksaskar, klädhängare, glasunderlägg och planscher ute på krogen och på andra ställen.
Alkoholkommittén arbetar också mot andra droger.
- Alkohol är ett steg på vägen mot narkotika. Därför är det mer angeläget med preventiva åtgärder mot alkohol, säger Daniel Björk med tanke på drogmissbruket som blossat upp i Västervik på sistone.
Många av Daniels och Alexandras skolkamrater är stupfulla på helgerna.
- Vi vill påverka mentaliteten och synen på hur alkohol bör användas, säger Daniel Björk.
Det vanligaste drycken bland dagens unga i Västervik är hembränt och hemgjort vin.
- Största anledningen är att det är det billigaste alternativet, säger Alexandra Torstensson.
Att det kan vara farligt att dricka hembränt reflekterar inte många över.
- De är okritiska, man bryr sig inte, säger Daniel Björk.
- Alkohol som alkohol, resonerar man, tillägger Alexandra Torstensson som själv dricker alkohol, men i måttliga mängder.
Daniel Björk däremot avstår helt från alkohol.
- Jag är idrottsman och har andra sätt att berusa mig på, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om