– Vi har inte alltid samma uppfattning om saker och ting, säger Charlotte Lindwall och skrattar.
Det är en kylig förmiddag i början av maj när vi hälsar på.
I stallets mitt står ponnyn Tulo och varmblodet Totte, med glänsande pälsar och hovar dagen till ära – omsorgsfullt omhändertagna av stallmästaren Astrid Hjelm och praktikanten Elsa Rosenmüller.
Makarna Lindwall drev fram till alldeles nyligen inarbetade Tjust behandlingsfamiljer – ett företag de byggt upp och arbetat med i 17 års tid, med verksamhet i Västervik, Vimmerby, Jönköping och Norrköping.
Men nu ser livet annorlunda ut, för dem båda. Vi återkommer till det.
Charlotte växte upp på en mindre lantbruksfastighet utanför Tranås, och har med andra ord god insikt i hur mycket arbete som krävs för att driva en gård, något som gjort att hon dragit lite grand i handbromsen.
Samtidigt har hon närt en dröm om en egen modern ridanläggning, åtminstone lekt med tanken, för att ytterligare kunna utveckla sitt intresse.
– Det har varit en sådan där sak som jag har tänkt att jag kanske skulle kunna förverkliga någon gång "sedan". Men den där "sedan-tiden" blir ju allt kortare, inser man med åren.
Göteborgsbördige Fredrik, å sin sida, har länge varit hugad att ta sig an en gård – en skogsfastighet. När så Falla Sjöhagen blev till salu kunde paret Lindwall helt enkelt inte låta möjligheten gå dem förbi.
– Vi hade börjat att titta lite grand på gårdar redan innan men det är ju så mycket som ska stämma och tidpunkten var inte riktigt mogen, säger Fredrik och tillägger att tajmingen faktiskt inte var helt optimal då för ett år sedan heller, när de ändå slog till.
Men ångrar sig gör de inte. Tvärtom.
I samma veva som det blev känt att Lindwalls sålt sitt företag blev det också officiellt att Fredrik Lindwall, politiskt aktiv i Centerpartiet, efterträder Conny Tyrberg som förste vice ordförande i kommunstyrelsen och därmed tar ett kliv upp på den politiska karriärstegen.
Charlotte, som är psykolog och psykoterapeut, arbetar kvar på halvtid inom Tjust behandlingsfamiljer men tanken är att hon så småningom ska lägga sin fulla kraft på ridanläggningen.
Vi slår oss ner i fikarummet för att prata vidare över en kopp kaffe. Härifrån har man genom stora fönster fri sikt in till ridhuset och kan följa aktiviteterna som pågår därinne.
Strax spatserar stallkatten Otto in. En självklar herre på täppan, och en duktig musjägare, låter Charlotte förstå.
På Sjöhagen finns i dag stall med boxar, lösdrift, ridhus och en upplyst paddock, och i skrivande stund bor totalt 25 hästar här, varav nio är Charlottes och Fredriks egna.
För Charlottes del har hästintresset följt henne sedan barndomen.
– Jag hade förmånen att få min första ponny när jag bara var åtta år, berättar hon.
Och därefter har hon alltid haft häst, med undantag för ett uppehåll under studietiden. Men då red hon istället andras hästar och gick med i Akademiryttarna.
När Fredrik och Charlotte träffades, i början av 90-talet, studerade de båda. Fredrik hade vid den tiden ingen erfarenhet av hästar alls men bestämde sig för att ändra på det.
– Jag var ju tvungen. Det var enda chansen om jag ville träffa Charlotte, säger han halvt på skämt.
Och snart hade de skaffat sin första gemensamma häst. En unghäst som skulle ridas in: Caprino.
I dag har de alltså nio, varav de flesta är av rasen svensk varmblodshäst.
En viktig del i verksamheten är nämligen att föda upp tävlingshästar, dressyrhästar.
– Förhoppningen är att det här ska vara en aktiv anläggning, där människor kan utvecklas i sin ridning. Folk ska känna sig välkomna och trygga här och veta att hästarna har det bra.
– Och så hoppas vi ju på att kunna ta fram fina tävlingshästar, säger Charlotte.
Inte utan stolthet berättar de om Delila, i dag fyra år – en häst de beskriver som "en dressyrtalang utöver det vanliga".
Hon har redan fått flera fina priser, och hennes trav bedöms med ovanligt höga 9,5 poäng av 10 möjliga.
Vad är belöningen för allt arbete som ju hästlivet innebär?
– Man blir glad av att vara med hästar. De ger utan att kräva något tillbaka, att rida blir som en sorts meditation där fokus är i nuet och på samspelet mellan dig och hästen.
– Hästar förenar skönhet, harmoni och kraftfullhet, inflikar Fredrik.