De fastar under skoltid

Ramadan är i full gång. Och Ahmed Sharif, Garaad Amey och Shikar Said måste fasta - även under skoltid. Men Irfan Zaidi avstår fastan. Alla fyra är dock eniga om att högtiden är viktig.- Det är den bästa tidpunkten på året att komma nära Gud, säger Irfan.

Garaad Amey fastar delvis för att förstå hur det är att vara fattig och inte ha tillgång till mycket mat.  Foto: Anders Steiner

Garaad Amey fastar delvis för att förstå hur det är att vara fattig och inte ha tillgång till mycket mat. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-09-04 17:22

Det är sen eftermiddag. Vi träffas på Tjustskolan i Västervik där killarna läser Svenska för invandrare (SFI). Ahmed Sharif, 17 år, Shikar Said och Irfan "Sammy" Zaidi, båda 16, bor på ett ungdomsboende för ensamkommande flyktingbarn i Gamleby. Garaad Amey, 16 år, bodde där tidigare men har flyttat till Västervik.


Islams heliga fastemånad ramadan har pågått i två veckor. Och killarna som är muslimer bör avstå mat och dryck medan solen är uppe. Ännu återstår flera timmar kvar till klockan åtta då fastan bryts.

Oftast blir det dadlar med mjölk – en socker- och näringsrik kombination som även profeten Muhammed bröt sin fasta med. Därefter ber de böner och sedan är det dags för det fasta kvällsmålet.

Ahmed, Shikar och Garaad säger att de inte har några större problem med att gå i skolan utan mat och dryck i magen.
- Första dagen är jobbig. Men sedan vänjer man sig. Och jag är glad och stolt över att fasta eftersom det är en så viktig del av vår religion, säger Ahmed Sharif.
Shikar Said håller med. Nackdelen är att han ofta blir trött under fastan. Och ibland får han huvudvärk. Värst är det mitt på dagen när det är som varmast.
Shikar tränar dessutom fotboll två gånger i veckan. Och utan mat och vatten blir det jobbigt att springa efter bollen. Ahmed som spelar basket gör däremot uppehåll från träningen under fastan.

De är eniga om att det är svårare att fasta i Sverige än i islamska länder, där butiker och till och med skolor kan ha öppet till sent på kvällen under ramadan. Det är också lättare när större delen av befolkningen och de flesta av ens släktingar fastar. Men att inte fullfölja ramadan är uteslutet för tre av killarna.
Irfan Zaidi har däremot valt att inte fasta. Han säger att han inte fungerar i skolan utan mat.
- Jag måste få i mig mat för att klara skolan och jag vill ha bra betyg.
Irfan fastade inte förra året heller och tänker ta igen det han missat vid något annat tillfälle.
- Jag är beredd att fasta 60 dagar nästa år, säger han.
Men att han avstår ramadan är inget han är stolt över.
- Jag skäms inför Gud och jag skäms om jag äter framför mina vänner som fastar.
Irfan säger att han även mister en möjlighet till att vara nära Gud.
- Det här är den bästa tidpunkten för det. Och om du har syndat kan du särskilt under ramadan be om förlåtelse.

När fastemånaden är över blir det troligen som förra året en stor fest i moskén i Västervik.
- Då är man glad och känner sig stolt över vad man gjort, säger Ahmed.
Ahmed påpekar att han främst blir glad för att han klarat fastan och inte för att han får äta igen. Vännerna håller med.
- Varje år tänker jag att man hade ångrat sig om man inte hade gjort ramadan, säger Shikar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om