Strandskyddet finns till för att säkerställa allmänhetens tillgång till kustnära mark.
Grusplanen kom till när bron till Händelöp byggdes, för ungefär 60 år sedan, och under 2022 ansökte Händelöps bysamfällighet om strandskyddsdispens för att anordna en regelrätt ställplats.
Eftersom grusplanen vid Stomsö alltmer kommit att användas som parkering för bilar, husbilar och husvagnar, ville samfälligheten i närheten råda bot på nedskräpning och stök.
I dagsläget är det nämligen samfälligheten som får plocka upp skräpet som gäster glömmer att ta med sig.
Både samfällighetsföreningen och Västerviks miljö- och byggnadspolitiker menade att en ställplats med parkeringsfickor, soptunnor och grillplats både skulle leda till mindre nedskräpning och ge allmänheten tillgång till platsen.
Västervikspolitikerna har också anfört att det är bättre att rusta upp den befintliga planen – som ligger inom strandskyddszonen – än att ta ny jungfrulig naturmark i anspråk för att göra en parkeringsplats.
Länsstyrelsen har nu satt ner foten, och menar att en ställplats definieras som ett ställe där bilar kan övernatta, vilket kan uppfattas som camping och då avhålla allmänheten från att ta sig dit.
Strandskyddsdispens kan beviljas om den ansökta åtgärden uppfyller ett angeläget allmänt intresse. Det menade Västervikspolitikerna att det gör, men Länsstyrelsen håller inte med, och med hänvisning till ställplatsen privatiserande effekt upphäver de kommunens tidigare godkännande.