De brinner för fotogenlampor

Vad kan föra tre karlar från Köpenhamn, Stockholm och Göteborg samman ute i skogarna utanför Hjorted? Primuskök och fotogenlampor är kanske inte det första man tänker på, men i det här fallet är det precis så det ligger till.

Ljus uppfinning. Albert Arvidsson och Nils Stephenson är mycket intresserade av svenska fotogenlampor, blåslampor och stormkök. I helgen träffades de och kompisen Johan Everitt i Hjorted för att byta grejer och reparera gamla lampor.

Ljus uppfinning. Albert Arvidsson och Nils Stephenson är mycket intresserade av svenska fotogenlampor, blåslampor och stormkök. I helgen träffades de och kompisen Johan Everitt i Hjorted för att byta grejer och reparera gamla lampor.

Foto:

Västervik2007-03-12 00:25
Albert Arvidsson från Stockholm säger att han halkade in på intresset för förgasarapparater av en ren slump.
- För många år sedan var jag inne på Överskottsbolaget i Växjö och fick syn på en sådan fotogenlampa som vi hade i lumpen. Det vart det en till och en till... Sedan har det rullat på och blivit andra saker också, men det är mest lampor vi håller på med.

När VT hälsar på i hans sommarstuga utanför Hjorted har han besök av samlarkompisarna Nils Stephenson från Köpenhamn och Johan Everitt från Göteborg. Överallt trängs olika slags fotogenlampor och campingkök och i luften ligger en lukt av fotogen.
Johan berättar att killarnas vänskap började genom ett telefonsamtal för fyra år sedan.
- Det gällde glas till en fotogenlampa och Albert kallas för glasmästaren, så jag ringde honom. Vi bytte grejer med varandra och han skickade mig på spaning efter lampor.
Nu ses kompisarna några gånger om året för att byta både grejer och erfarenheter.
Deras brinnande intresse för fotogenlampor har en enkel förklaring.
- Eld, vatten och småpojkar, säger Johan med ett leende.
- Det är en kontrast till dagens slit- och slängsamhälle med billiga grejer från Rusta, som man får kasta efter ett år. De här grejerna, säger Albert och pekar på en fotogenlampa av märket Optimus, är praktiskt taget oförstörbara. Det går att reparera dem in absurdum.

Att det är svenska uppfinningar spelar också en stor roll och det är bara svenska fabrikat som Optimus, Primus och Radius som är intressanta för samlargänget.
Albert berättar att han läser morgontidningen i skenet av sin favoritlampa, en Radius 119, varje dag.
- Den är tyst och ger ett bra ljus. Det är en typisk svensk produkt som bara går och går, som en Volvo Amazon. Jag är en riktig Radius-fanatiker som underbygger myten att en Radius aldrig krånglar.
Nils är mer inne på Primus.
- Jag vet inte riktigt varför. Det var den första jag köpte och den har en snygg form.
För Johan, däremot, är inte märket det viktiga.
- Det spelar ingen roll, bara det brinner. Jag är mer fixerad av funktionerna än märket.
I dag tillverkas inte längre några fotogenlampor i Sverige och de kinesiska modeller som finns att köpa på Claes Ohlson intresserar dem inte.

Sedan de började samla har de märkt att intresset för lamporna har ökat och att prylarna har blivit dyrare.
- Men vi samlar inte på det här för att bli rika, då finns det enklare sätt, säger Johan.
Nya samlarobjekt hittar de lite överallt.
- Loppisar är bättre än bonnauktioner, säger Albert. Men även antikaffärer kan ge utdelning. Dessutom gjorde jag ett riktigt fynd när AP Jonssons sålde ut sitt lager. Då hittade jag en reservdelsask för Radius med originaldelar.
De tycker inte om när folk slänger bort gamla lampor.
- De ska se till att de kommer under vård, hur rostiga de än är, säger Johan. Vi tar hand om dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om