Över 2 200 personer pendlar varje dag från Västerviks kommun till någon annan kommun för att arbeta. Vi träffade tre av dem: Mi Kind, som jobbar inom HR, Mattias Nordqvist, som är kompetensutvecklingschef och Filip Svensson, kommunikatör.
De är anställda på kärnkraftverket i Oskarshamn, OKG.
Det går inga smidiga kollektiva förbindelser till kärnkraftverket, så den här trion brukar ta bilen. Antingen den egna, eller så samåker de med någon kollega.
– Idag åkte jag och Filip tillsammans, berättar Mi Kind.
Mi är född och uppvuxen i Västerviks kommun, men har sedan dess pluggat och flyttat runt lite och jobbat i andra kommuner. För drygt ett år sedan landade hon återigen på hemorten, och fick jobb på OKG.
– Det kändes spännande att få jobba på ett kärnkraftverk, och professionen lockade.
Hur går det att pendla?
– 45 minuter, när det är bra väglag, det är inte så långt. En bra ljudbok så är man framme. Om man samåker med någon kan man prata under tiden, och resan hem ger en återhämtning mellan jobbet och hemmet, menar Mi.
Filip Svensson har gjort en liknande resa som Mi. Han växte upp i Västervik, men flyttade till Lund för att plugga strategisk kommunikation. Efter det har han jobbat i Linköping, men återvände sedan till hemkommunen. I samband med flytten dök jobbet på kärnkraftverket upp, ett jobb han sökte och fick.
– Det är ett av de häftigaste jobb man kan ha, elbehovet kommer bara att öka, och här får jag vara med och göra skillnad för kommande generationer.
Inte heller Filip tycker att pendlingen inneburit något större bekymmer.
– Det är klart att man ibland velat ha cykelavstånd, men värdet jag får av att jobba här väger upp det. Sedan kan jag jobba hemifrån ibland.
Även Mattias Nordqvist har möjlighet att växla mellan hemarbete och jobb på plats. Han har jobbat på kärnkraftverket i ett år, efter att tidigare ha jobbat med liknande frågor fast från "andra sidan", bland annat som ansvarig för en campusverksamhet.
– Det är fantastiskt att ha en arbetsgivare som har en hel enhet som jobbar med kompetensutveckling och kompetensförsörjningsfrågor. För mig var det här en spännande utmaning inom en ny bransch.
Mattias är van att pendla. Han har länge bott i Västervik och pendlat till Kalmar, Vimmerby och Växjö och menar att bilresan till och från jobbet ger en lugn start på dagen, och en lugn avslutning.
–Jag brukar använda tiden till att reflektera över arbetsdagen eller att lyssna på något
Just nu när E22:an byggs om tar det lite längre tid att åka, men pendlartrion hoppas att det kommer bli ännu smidigare att köra när arbetet väl är klart. Då kommer ytterligare en bit bli 2+1-väg, och man sätter även upp mer viltstängsel.
Att pendla långt är inget ovanligt på kärnkraftverket. Här finns medarbetare från hela länet, från orter söder om Kalmar ända upp till norra delen av Västerviks kommun. Även de som har Oskarshamn som hemkommun har en bit till jobbet, i och med att det ligger i Simpevarp som är 25 minuter från Oskarshamn city. Därifrån går det dock bussturer fram och tillbaka.
Det pågår diskussioner för att få till mer samåkning, och man har bland annat tagit initiativ till en kartläggning av pendlarna.
– Vi kommer också ha en after work med medarbetare från Västervik, ett privat initiativ, berättar Filip Svensson.