De bildar förening för långsam mat
Mat och dryck måste vara något njutningsfullt, något som man lägger tid på och som man inte stressar sig igenom. Det säger Jan-Erik Barkelius och Åke Zetterberg, som har tagit initiativet till en Slow food-förening i Västervik.
Långsam mat. Åke Zetterberg och Jan-Erik Barkelius har tagit initiativet till en slow food-förening i Västervik.FOTO: ANDERS LILJEGREN
Foto:
- Man kan se det här som en motsats till fast food. Rörelsen startade faktiskt just som en protest mot att en snabbmatsrestaurang skulle etableras bredvid Spanska trappan i Rom, berättar Åke Zetterberg.
För medlemmarna i rörelsen är det viktigt att njuta av maten och måltiden. Ingredienserna ska vara lokalt producerade och några halvfabrikat tillåts inte.
- När senast smakade en tomat egentligen som en tomat ska smaka, säger Jan-Erik Barkelius.
Men det är inte bara maten som är viktig. Tanken är att måltiden ska vara ett sätt att träffa familj, vänner och bekanta på och ett tillfälle att ta det lugnt och njuta.
- Vi vill komma bort från ett samhälle där mat har blivit något man sätter in i micron och värmer eller köper i korvkiosken och äter i bilen, säger Jan-Erik Barkelius.
Bland sakerna som rörelsen brinner för finns också att barnens skolmat ska bli bättre. Skolan har ett ansvar att lära barnen vad som är bra mat.
- Det handlar om de saker vi förespråkar i slow food-rörelsen. Råvarorna ska vara lokalt producerade och maten ska tillagas i skolan, inte transporteras dit för att bli uppvärmd, säger Åke Zetterberg.
Föreningen i Västervik blir den åttonde som startas i Sverige. Runt om i världen finns det 80 000 medlemmar i 60 länder. Till lördagens träff i Västervik kom drygt fyrtio personer och till ordförande i föreningen valdes Åke Zetterberg.
- Vi ska nu skicka in en ansökan till Italien för medlemskap i Slow food-rörelsen. Sedan kör vi igång, säger Jan-Erik Barkelius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!