De är oroade för Psykiatriska museets framtid
- Vi är väldigt oroliga för framtiden, säger Karl-Erik Johansson som är ordförande i Psykiatriska Museets Stödförening.
Museet har funnits i cirka 25 år och under alla år har medlemmar och andra samlat in material som böcker, foton, dokument och mycket annat.
2002 stod glädjen högt i tak.
- Landstinget gav oss en ny lokal i en nedlagd vårdavdelning.
Lokalen byggdes om och återställdes i originalskick.
- Vi hoppas att vi får fortsätta vår verksamhet även efter försäljningen av området.
Stödföreningen har skrivit till samtliga ledamöter i landstingsstyrelsen och redogjort för museets historia och tillkomst.
- Vi tycker det är glädjande om sjukhusområdet väcks till liv igen. I detta liv hoppas vi kunna ingå.
I det köpekontrakt som skall skrivas förhandlas om varje del på det 55000 kvadratmeter stora området. Efter en försäljning kommer landstinget att bli hyresgäst för flera verksamheter och byggnader.
- Frågan är då om landstinget fortfarande vill ha oss kvar. Eftersom vi är en ideell förening med knapp ekonomi, kan vi inte betala marknadsmässig hyra utan hoppas att landstinget fortsätter stå för lokalen.
Föreningen ser det inte som ett alternativ att flytta till en annan lokal. Psykiatriska Museet hänger naturligtvis nära ihop med sjukhusområdet.
Hela museibyggnaden är en del av historien. Inte bara innehållet.
- Det skulle vara en kulturhistorisk katastrof om vi tvingas lämna tillbaka allt som deponerats på Museet av enskilda personer under åren och kanske sälja resterande på auktion.
Museet har öppet på torsdagseftermiddagar och tar emot gruppbesök. I fjol besöktes museet av över 3000 personer.
Stödföreningen har cirka 100 medlemmar.
- Här i Västervik har vi en unik samling föremål och foton som inte får skingras. Hjälp oss att bevara en viktig del av vår gemensamma historia om inte annat av respekt för de tusentals människor som passerat S:ta Gertruds sjukhus under 90 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!