Det ska direkt sägas att intresset för att förebygga bränder har en förklaring. Peter Helge är till vardags operativ chef för räddningstjänsten i Västerviks kommun, och bor själv i området på Segersborgsgatan i Kvännaren Västervik.
Men fler är inblandade, bland annat föreningens ordförande Lars Björkman.
Under sensommaren installerade man 48 detektorer i gemensamma utrymmen och i de 28 bostäderna, en kostnad föreningen tog genom sin avgift.
Det handlar om uppkopplade och sammanlänkade brandlarm, som går på 4G. Den här typen av system finns redan i Västervik, men då på exempelvis boenden för personer med olika funktionsnedsättningar, alltså i en mer officiell miljö. Än är det ganska ovanligt i privata bostäder.
– Det är ett sammanlänkat system som gör att alla detektorer ständigt pratar med varandra. Vi som administratörer kan se när ett batteri tagit slut, eller om detektorn plockats ner, eller så klart om det brinner, säger Lars Björkman.
Moderna vanliga brandlarm pratar också med varandra, och larmar samtidigt i en fastighet. Men finessen med det här systemet, från företaget Tryva, är att alla grannar får ett meddelande när det går ett larm i en av bostäderna. Då kan närmaste granne rycka ut.
Peter Helge:
– Man kan jämföra med ett hjärtstoppslarm. Är man på plats väldigt tidigt kan nästan alla bränder släckas med ett glas vatten. Med vanliga larmanläggningar, typ inbrottslarm med brandlarm, går signalen först till ett vaktbolag. De i sin tur skickar ut en väktare, kanske. Sådan automatiska larm är inget vi i räddningstjänsten åker på automatiskt.
Det sker alltså inte heller med detta system, men fördelen är att den granne som är hemma lätt kan springa över, och kolla att allt står rätt till.
– Man ser i vilket hus den larmar, och på vilket ställe i huset. Det innebär en stor trygghet för många av oss, och för de många äldre vi har i området, säger Lars Björkman.
När larmet går startar också en chatt, de som "svarar" på larmet kan uppdatera varandra och larma räddningstjänsten om det behövs.
– Det är både temperaturlarm och röklarm i det här. Det talas också om en larmfunktion, där exempelvis en äldre person som ramlat kan trycka på larmet på sin mobiltelefon, så kan en granne komma och hjälpa till.
– Det blir en form av utökad granssamverkan och trygghet, säger Helge.