Datorn kan ersätta det individuella stödet
På torsdagen fick hon veta att politikerna sagt nej till landstingsdirektörens förslag och att fyra fritidskonsulenter istället för som tidigare två får vara kvar. Men Eva Gustafsson är fortfarande mycket kritisk:
? Det räcker inte med fyra personer heller, säger hon bestämt.
I utredningen kring habiliteringen har man också sett över fritidsverksamheten. Fritidsverksamhet för funktionshindrade är ingen lagstadgad skyldighet för landstinget. Det är i första hand en uppgift för kommunerna, menar landstinget. Trots detta har landstinget nu valt att behålla fyra fritidskonsulenter.
Eva Gustafsson hade hoppats på att landstinget skulle prata med kommunen om en lösning på det här problemet.
? Men det har inte förts någon som helst diskussion, säger hon.
Hur fritidskonsulternas arbete kommer att se ut i framtiden är oklart men arbetsuppgifterna kommer med största sannolikhet att förändras kraftigt. Idag arbetar de med individbaserad fritidverksamhet.
? Det nya förslaget går ut på att de som får vara kvar ska lägga ut information om fritidsaktiviteter för funktionshindrade på olika hemsidor på Internet, säger Eva Gustafsson upprört.
Det här skulle innebära att allt individuellt stöd till de funktionshindrade försvann.
? Det är absurt. Många av dessa personer är inte ens läskunniga och har definitivt ingen datorvana, framhåller Eva Gustafsson.
Dessa uppgifter vill dock inte landstingsstyrelsens ordförande Anders Andersson kommentera.
? Vi ger möjlighet till fyra istället för två tjänster. Hur arbetet ska fungera är upp till tjänstemännen, säger Anders Andersson.
Habiliteringen är en specialistresurs för barn och vuxna med funktionshinder. Exempel på funktionshinder är förståndshandikapp, rörelsehinder, autism och hjärnskador.
Eva Gustafsson är ensam fritidskonsulent på vuxensidan i Västervik. Även på barnsidan har man en fritidskonsulent i Västervik. Vilka fyra tjänster som blir kvar av de 9,5 tjänsterna i länet totalt är oklart.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!