Datorer lär eleverna att läsa

Arbetssättet Skriva sig till läsning gör att elever i årskurs 1 blir mer motoriska och skriver längre berättelser än tidigare årskullar.

Arbetssätt. Filip Buchholtz, Agnes Tegenstam och Lova Blom går i klass 1 a på Marieborgsskolan och de tycker att det är roligt med arbetssättet Skriva sig till läsning.

Arbetssätt. Filip Buchholtz, Agnes Tegenstam och Lova Blom går i klass 1 a på Marieborgsskolan och de tycker att det är roligt med arbetssättet Skriva sig till läsning.

Foto: Elin Lönn

Västervik2016-04-28 05:30

Skriva sig till läsning är ett arbetssätt som går ut på att skolbarnens introduktion till att läsa och skriva inte går via blyertspennor utan via datorer som läser upp det barnen skriver. Helen Palmén jobbar på Skoldatateket i kommunen och det är de som informerar lärarna om arbetssättet och de har sedan starten träffats regelbundet för diskussion.

– När vi började med det här hade vi inte datorer nog men 2013 gjordes ett stort datorbyte. Då fick vi ta över gamla datorer och gjorde om dem till rena skrivdatorer, berättar Helen.

Läsåret 2014/2015 började man med arbetssättet i fyra skolor i kommunen och nu är det tolv skolor som arbetar. Helen Palmén säger att det tidigare funnits oro för att eleverna skulle bli sämre på att skriva för hand, men det har visat sig vara tvärt om.

– På det stora hela har lärarna sagt att eleverna nu knäcker läskoden under det första året och att de skriver längre texter än tidigare, de kan se en tydlig skillnad. Det stämmer överrens med forskningen som visar att eleverna skriver längre texter och att måluppfyllelsen ökar, främst bland pojkar.

Hittills har Skriva sig till läsning kostat kommunen runt 50 000 kronor och det är främst inköp av USB-minnen, hörlurar och skrivare som har kostat. Framöver vet man inte hur det blir, alla datorer är utdelade och resten av kommunens skolor står på tur för att börja med konceptet.

På Marieborgsskolan har ettorna jobbat med Skriva sig till läsning sedan det här läsårets start. Läraren Mathias Lifberg berättar att de har ett pass i veckan med skrivdatorerna och att de kompletterar med traditionell bokstavsinlärning.

– Jag ser skillnad. Både motoriskt och att de skriver längre än när de bara skrev för hand, säger Mathias.

Varje onsdag får eleverna träffa sina faddrar i årskurs 4 och då läser de upp vad de har skrivit sedan sist.

– De känner sig duktiga och stora, det är bra för självförtroendet.

Agnes Tegenstam, Lova Blom och Filip Buchholtz går i klass 1 a och under onsdagens pass skriver de fortsättningen på en berättelse om hur en valborgsmässoeld får spridning.

– Mathias gjorde början och vi har skrivit resten, säger Lova.

Hon och kamraterna tycker att det är roligt att jobba med datorerna. De jobbar två och två och samarbetet går bra. Filip berättar att de på vissa pass får titta på bilder och sedan skriva sagor om vad som händer på bilderna. Att läsa upp det de skrivit för faddrarna i fyran brukar vara roligt.

– Faddrarna är jättesnälla, berättar Agnes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om