Datasimulering ger bild av hur miljöförbättringar fungerar

Med hjälp av datasimulering ska vattnet i Kaggebofjärden (Edsviken) bli renare. Effekten av möjliga åtgärder kan förutspås och därmed blir det förhoppningsvis enklare att genomföra rätt åtgärd. Arbetet förutsätter att de som bor i avrinningsområdena deltar och viljan verkar finnas.

Lotta Andersson.

Lotta Andersson.

Foto:

Västervik2005-10-27 00:25
Under tisdagskvällen samlade ett möte bland annat om datasimuleringen ett 50-tal intresserade i Café Kårtorp. Där berättade Lotta Andersson från SMHI (bilden), en av forskarna i projektet som SMHI driver tillsammans med universiteten i Linköping och Lund, om arbetet:
- Det här är ett unikt användningsområde för en modell som SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) utvecklat tillsammans med SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). Deltagarna ska förse oss med diverse mätdata. Vi har redan fått in data från alla lantbrukare, som deltar, i området och väntar på kommunernas siffror.
- Deltagarna har varit med från början och det är viktigt, det gäller att vi får in de korrekta mätvärdena från varje deltagare. Så alla måste vara överens av var, vad och hur man ska mäta.
- Dessa mätdata matas in i datamodellen och sedan kan vi beräkna hur mycket kväve och fosfor som flödar ut från olika källor och hur mycket det är totalt i hela området. På så vis får vi fram dagsläget, men det är bara utgångspunkten för simuleringen.

Nästa steg i projektet blir att komma med förslag på olika åtgärder för att minska läckage av kväve och fosfor. Det kan vara våtmarker, förändrad gödselhantering med mera. De specifika åtgärderna matas in i datasimuleringen och så kan man se vilken effekt de har på vattnet som når Kaggebofjärden via Vindommens avrinningsområde.
- Vi kan fortsätta att mata in förslag tills vi når ett acceptabelt mål, säger Lotta Andersson. Tanken är att de mest effektiva åtgärderna sedan ska vara lättare att genomföra.

- Bland deltagarna finns 30 aktiva jordbrukare och kommunala tjänstemän. Vi jobbar i tre grupper/avrinningsområden. Arbetet berör tre kommuner; Åtvidaberg, Västervik och Valdemarsvik.
- Framöver ska vi också ha ett möte som berör de enskilda avlopp som går ut i Edsviken. Förhoppningen är att få ihop alla grupperna till en gemensam insats. Den drivande kraften lokalt är Rune Hallgren, Långrådna, som också är inblandad i ett annat projekt med samma syfte, säger Lotta Andersson.
- I januari ska vi ha ett nytt stormöte där vi utifrån dagsläget ska börja skissa på scenarier och målsättningar.
"Vattendirektivet i Kaggebofjärdens tillrinningsområde" är i själva verket två projekt: dels "Vattendirektivet och Kaggebofjärden" som leds av Rune Hallgren och finansieras av Kustlandet-Leader+, dels ett forskningsprojekt "Deltagande modellering" som finansieras av FORMAS (Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande) och är ett samarbete mellan Lunds Universitet, Linköpings Universitet samt SMHI.
I Deltagande modellering (DEMO) studeras teori och praktik för hur användandet av datasimulering kan underlätta beslutsfattande byggt på lokalt deltagande. Studien fokuseras på vattenresurshantering och miljöproblemet övergödning (kopplat till närsaltflöde) och lokaliseras till Motala Ström (15 500 km2) och till Kaggebofjärdens (350 km2) avrinningsområden. Projektet bedrivs i nära samarbete med de som bor och verkar inom dessa avrinningsområden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om