Därför fortsatte Västervik med fyra soptunnor per hushåll

Soptunnor engagerar våra läsare. En sak som flera undrar över varför det ska vara just fyra tunnor per hushåll i Västerviks kommun.

Många soptunnor blir det. Bilden är tagen vid Gutan utanför Västrum.

Många soptunnor blir det. Bilden är tagen vid Gutan utanför Västrum.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2024-12-31 16:00

Vi har i flera artiklar berättat om systemet med fyra soptunnor, som håller på att byggas ut i kommunen. Den 31 december 2026 ska det vara helt infört.

Men för många hushåll i Västerviks kommun är det här inget nytt. Så många som 75 procent har nämligen haft fastighetsnära insamling i många år redan. Nu ska den återstående fjärdedelen också få det.

En kvinna som hört av sig till oss vill veta hur mycket alla dessa tunnor har kostat och vad distributionen av dem har kostat, men det är svårt att svara på än. Fortfarande är det många som inte har fått sina tunnor. Dessutom är en del av tunnorna tillverkade av gamla, uttjänta soptunnor, som mals ner och blir till nya tunnor.

undefined
Benny Edvardsson är utredare på Västervik Miljö & Energi.

Benny Edvardsson är utredare på Västervik Miljö & Energi. Han får många frågor om soptunnor i dessa dagar, nu när de har börjat sättas ut och folk lägger märke till dem.

På vissa ställen blir det nämligen ganska många tunnor på ett och samma ställe, när alla hushåll ska ha fyra var. Även fritidshus.

Har ni funderat på att i stället ha två tunnor, med fyra fack i varje, som till exempel Hultsfred har?

– Vi har övervägt det, men det är en kostnad att byta också. Det är ett helt annat system. Då måste man byta alla bilar också, och alla tunnor. Det hade kostat jättemycket. Många miljoner, säger Benny Edvardsson.

Eftersom majoriteten av hushållen redan har det här systemet, skulle det alltså krävas omfattande investeringar om man skulle byta till ett annat.

Dessutom finns det, enligt Benny Edvardsson, även andra fördelar med att behålla befintligt system:

– Det är ett inarbetat system, som har fungerat med den kommun vi har och den geografi som är.

undefined
Många soptunnor blir det. Bilden är tagen vid Gutan utanför Västrum.

En del har klagat på att soptunnor som tillhör fritidshus kan blåsa omkull, utan att någon är där och ser till dem, och att skräp då kan spridas ut. På det svarar Benny Edvardsson att om ingen är i fritidshuset, blir det ju inget skräp i tunnan.

Han påpekar också att det inte är något alternativ för Västervik att ställa sig utanför, när fastighetsnära insamling nu införs för alla hushåll i Sverige fram till utgången av 2026.

– Det är lagstiftat, det här att bygga ut. Det är inget vi har hittat på för att det är roligt.

Och även om en del är kritiska, vet han också att det finns de som är positiva.

– Många uppskattar att de kan sortera på samma sätt i fritidshuset som hemma. Till syvende och sist är det ju en bättre service till kommuninvånarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!