– Vi har ganska länge funderat på vad vi ska göra, säger Björkman.
Han säger att området är en populär badplats som också marknadsförts av kommunen – och att det då känns rimligt att kommunen nu får fullt ansvar för området och kan sköta det som en ordentlig badplats.
– Vi har ju sagt till kommunen vad vi tror kommer göra flest människor glada, och det är om det blir en ordentlig badplats med bryggor, el och toaletter så att man kan spendera en heldag där, säger han.
Det går dock inte att skriva in i köpekontraktet. Bryggor och toaletter måste utredas för bygglov. Det som kommunen däremot kan konstatera är att köpet "ger kommunen rådighet att i framtiden inrätta och utveckla en stadsnära kommunal badplats på platsen."
Området fyller också en viktig funktion i det tilltänkta naturreservatet, där en del av området ingår. Dessutom finns det potential att utveckla området ”till en lämplig plats för musikkonserter och liknande evenemang”, skriver tjänstemännen.
Varje år får Jesper Björkman och Johan Anderssons bolag LBP Holding tillgång till marken i en vecka för att arrangera Löga Beach Party. Och så lovar kommunen att snarast möjligt bekosta att dra ut el på området.
En vecka för att anordna och städa efter en festival, räcker det?
– Ja, det brukar räcka. Om inte annat är det bra med lite tidspress, haha, svarar Björkman.
Och det finns alltså ingen el på området nu? Hur har ni anordnat festivalen?
– Varje år hyr vi in ett stort elverk som väger typ åtta ton och kommer på lastbil. Dels har det varit en stor kostnad för oss, och dels är man lite orolig varje år för om något händer så slocknar ju allt.
Han tror också att elnätsanslutningen kommer få ringar på vattnet – när satsningen på stranden väl har börjat följer förhoppningsvis fler satsningar, som vatten, avlopp, och bryggor.
Priset då? Kommunen betalar 1,6 miljoner för marken, och räknar med att elnätsanslutningen kommer kosta ungefär 300 000 kronor.
– Vi är nöjda, annars hade vi inte sålt. Det hade kanske varit annorlunda om man hade fått bygga på marken, men det får man inte nu, säger Jesper Björkman.
Finns det något vemod i att sälja området?
– Nja. Det känns ganska tryggt. Det enda som oroar oss är att kommunen inte gör de satsningar som vi tror vore bäst för Västerviksbor och turister, men det känns ändå som att vi har samma vision och vill åt samma håll.