Kommunekologen på Västerviks kommun Mattias Pettersson förklarar att gallringen görs för att bevara de naturvärden som finns här.
– Vi vill lyfta fram och utveckla de värden som finns och det vi gör är naturvårdsinriktad gallring och röjning.
Stora delar av Gränsö berörs under den här insatsen och de som jobbar här kommer att synas på många platser runtom på ön.
På onsdagen var Mattias Pettersson på plats tillsammans med kollegan Anna Johansson och Thomas Johansson från länsstyrelsen, för att titta på det arbete som redan gjorts och diskutera med Jonas Bengtsson, som sköter kommunens skogsförvaltning, och hans kollegor.
– Vi har ett område här med många olika naturvärden, så vi vill gå igenom och göra en plan, säger Jonas Bengtsson.
Men för det mesta är det Jonas och hans skogsarbetarkollegor som gör bedömningarna om vad som ska tas bort och inte.
Här på Gränsö är det främst fokus på de gamla stora ekarna, men också andra gamla träd.
– Ekar behöver mycket luft och solljus för att trivas och när andra träd växer upp i kronorna skuggas de ut och dör. Om ekarna får lite mer luft får de ett längre liv, förklarar Thomas.
Historiskt sett har mycket av marken betats av boskap, något som har gjort att ekarna kunnat växa sig stora, men nu när markerna inte längre betas måste det röjas om ekarna ska få finnas kvar.
– Många ovanliga och hotade arter lever på de riktigt gamla träden och om de inte bevaras finns det risk för att arterna försvinner.
Thomas berättar att många av Europas gamla eklandskap har försvunnit och att det nu nästan enbart finns kvar större områden i England och i Sverige.
– Därför har vi också ett ansvar för att bevara träden, säger han.
Men röjningen görs också till förmån för andra stora träd, och för att bevara skyddsvärda buskar och andra växter och se till att djurlivet får bra levnadsvillkor.
Där större träd behöver tas ner kör de med en skördare. Jörgen Svensson och Torbjörn Törngren har hand om den biten och när de skördar i ett naturreservat blir det extra mycket att ta hänsyn till.
– Vi kör med en lite mindre skördare, men tittar du på den tycker du inte det, den är rätt stor den också. Vi är också extra försiktiga med att inte fälla sönder träd och blir det blött i marken avbryter vi, säger Torbjörn.
– Det kan se lite stökigt ut just nu, men vi gör det här för att det ska bli bättre i framtiden, säger Mattias.