Därför ligger båten kvar – trots kommunens påtryckning

Ännu ligger båten Aston förtöjd vid kajen, trots att kommunen hotade att frakta bort den för snart ett år sedan. Ärendet har blivit polissak. Men vd:n i bolaget som äger båten tänker låta den ligga kvar.

Aston. Båten ligger där den ligger, ännu verkar det inte bli ändring på det. Ägaren har i alla fall ingen tanke på att flytat den, han hävdar att avtalet om kajplats fortfarande gäller.

Aston. Båten ligger där den ligger, ännu verkar det inte bli ändring på det. Ägaren har i alla fall ingen tanke på att flytat den, han hävdar att avtalet om kajplats fortfarande gäller.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2017-04-23 07:30

Tvisten är långdragen och komplicerad. Så sent som förra året hotade kommunen med bortforsling och till slut försäljning av båten, på ägarens bekostnad. Det skrev man då i ett brev som skickades till ägaren.

Men sedan hände tillsynes ingenting och båten ligger fortfarande förtöjd vid Skeppsbrokajen i Västervik, nära småbåtshamnen.

Men fallet har utvecklats och ärendet har blivit en sak för polisen. Och det är därför man från kommunens sida inte agerat.

Det säger Christer Ramström på samhällsbyggnadsenheten. Han är den som har hand om fallet för kommunens del. Han säger att man måste avvakta och se vad polisutredningen kommer fram till, innan man gör något.

– Vi lämnade över ett ärende till Kustbevakningen, eftersom båten började att läcka olja. De i sin tur har gjort en polisanmälan om miljöbrott, säger han.

Han avstår att kommentera ärendet ytterligare.

När Kustbevakningen undersöker ett misstänkt miljöbrott skickar de sin rapport till sitt huvudkontor, det är sedan därifrån som man anmäler fallet till polisen. VT har ännu inte fått ut någon anmälan från Kustbevakningen. Vi har heller inte lyckats få reda på var i utredningen man är, och om den fortfarande är aktiv.

Driftbolaget har gått i konkurs, men ägarbolaget finns kvar. VT har varit i kontakt med vd:n för bolaget som äger båten. Han säger sig inte vara nervös för utredningens utfall.

– Det bekymrar mig inte så mycket. Det är inte vår båt som har läckt olja. Jag har flera gånger sett att olja från andra båtar och upptagning driva in mot kajen där båten ligger, säger han.

Än finns inga planer på att flytta båten.

– Nej, inte så länge avtalet gäller, och det gör det fortfarande. Innan det här är löst ligger båten kvar. Båten får inte flyttas hur som helst, i dagsläget får den inte köras utan flera besiktningar, eftersom den legat så länge.

För cirka ett år sedan skrev kommunen att de skulle flytta båten, och låta ditt bolag stå för kostnaden. Kommer det att hända tror du?

– De får inte flytta den rent juridiskt.

Kommunen vill att båten flyttas och det här är en långdragen tvist, vore det inte enklare att bara flytta den för dig?

– Kommunen vill ha en södra infart också men det har inte hänt ännu. De vill mycket saker. Men jag måste också ha en annan plats att lägga den på, något sådan förslag har jag inte fått. Jag har försökt att få gehör för mina åsikter men det har man inte varit intresserad av från kommunens håll.

Tillbakablick

Kommunen skrev 2016 till ägarna och berättade att båten skulle transporteras till Lucerna. Där skulle den få ligga till dess att kommunen fått betalt för flytten. Om så inte skett inom tre månader så kunde kommunen komma att sälja båten.

Bolaget som äger Aston protesterar i ett brev mot föreläggandet. Man hävdar att det finns ett giltigt avtal om kajplats, och att det inte finns några övriga skäl att avvisa båten från den inre hamnen.

I början av 2000-talet tjänstgjorde båten som isbrytare i hamnen. Då fanns det ett avtal med kommunen. När isbrytningen upphörde så träffades en fortsatt överenskommelse om kajplats på sammanlagt 30 meter, enligt Astons ägare.

Kajplatsen användes även för en pontonkran. Därefter blir turerna komplicerade. I korta drag så utsattes pontonkranen för vandalisering, och enligt ägarbolaget träffades en tillfällig överenskommelse om att Aston skulle få ligga på sin plats kostnadsfritt, till dess att ansvars­frågan för skadorna på kranen utretts.

Kommunen avvaktar en polisutredning angående miljöbrott innan de agerar vidare i ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!