Därför klarar färre sin uppkörning

Färre klarar körkortet vid första försöket. Orsakerna är förståelse, dålig förberedelse och en övertro på sin förmåga.

Öva. Att vara väl förberedd är en förutsättning för att klara körkortet.

Öva. Att vara väl förberedd är en förutsättning för att klara körkortet.

Foto: Fredrik Jonson/arkiv

Västervik2017-05-02 16:50

I Kalmar län var det 62 procent som fick godkänt på körprovet för tio år sedan. Förra året låg siffran på 45 procent. Det visar statistik från Trafikverket, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Det är en trend som man även kan se över hela landet. Urban Boström som driver trafikskola i Västervik, säger att en anledning är att färre går på trafikskola nu jämfört med för tio år sedan.

– De har kört bil, kanske i flera år. Sedan bokar de prov, blir underkända och bokar om. Det kan de hålla på med många gånger.

Han säger att det här har lett till att på vissa orter är det svårt att få uppkörningstider.

– Mitt råd är att öva manövrering innan man börjar körskola. Så att man kan styra, bromsa och växla.

På körskolan får man sedan lära sig rätt och säker körning i trafiken.

I en studie, som genomförts av Statens Väg- och transportinstitut (VTI) på uppdrag av Trafikverket, ger man flera förklaringar till varför allt färre klarar av att ta sitt körkort på första försöket. När det gäller teoriprovet handlar det ofta om att körkortstagaren har en övertro på sin förmåga. De chansar och tror att de ska klara av det och känner ingen större oro.

– De som gör kunskapsprovet på annat språk än svenska upplever att de är lugnare inför provet men misslyckas oftare på grund av att det var svårare än de trodde. De är inte tillräckligt förberedda helt enkelt, säger Sonja Forward, forskare på VTI, i ett pressmeddelande.

Det är svårare för denna grupp att ta till sig introduktionsutbildning och riskutbildning. De genomförs oftast på svenska. Studien visar att bristen på förberedelse kan bero på att det är svårt att hitta utbildningsmaterial på rätt språk. Man kanske använder material via internet och det kan vara undermåligt och ibland till och med rent felaktigt. En av åtgärderna som föreslås är att se till att det finns översatt utbildningsmaterial och möjlighet att gå de obligatoriska delarna på det egna språket.

De som börjar övningsköra tidigt har bättre förutsättningar att klarar körprovet. De som fick underkänt upplevde att de var mer nervösa och de tyckte att provet var svårt. En slutsats är att körkortstagarna har problem med att värdera sin egen körförmåga.

– Mycket handlar om att man behöver kombinera mängdträning och utbildning på trafikskola och låta det ta tid. En del har väldigt bråttom att ta körkort, säger Kristina Hagberg, till Nyhetsbyrån Siren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!