Därför kan Slottsholmenprojektet haverera

Olösta frågor i exploateringsavtalet gör att Alm Equity nu överväger att slopa både hotell och marina i Slottsholmen-projektet.

Slottsholmen-projektet riskerar att stupa på mållinjen.

Slottsholmen-projektet riskerar att stupa på mållinjen.

Foto: Sandell Sandberg Arkitektbyrå

Västervik2016-05-16 18:45

När Björn Ulvaeus lanserade sitt jätteprojekt på Slottsholmen blev det snabbt en världsnyhet. Tanken var att den nya mötesplatsen, inklusive hotell, marina och lägenhetshotell, skulle bli en nytt besöksmål som satte Västervik på kartan. En utdragen process för att få projektet godkänt följde – och nu, sex år senare, kunde spaden äntligen sättas i jorden.

Så kom det oväntade beskedet förra veckan; Björn Ulvaeus väljer att hoppa av, och lämnar över ansvaret till samarbetspartnern Alm Equity. Nu ser det ut som att projektet kommer att bantas ner väsentligt.


LÄS MER: Björn Ulvaeus vägrar kommentera


Harald Hjalmarsson (M) var kommunalråd när satsningen lanserades. Han har under lång tid haft tät kontakt med såväl Björn Ulvaeus som Alm Equity. Den senaste veckan har Alm Equity låtit förstå att stora delar av projektet kan gå i stöpet – däribland planerna på en marina, aktiviteter i det gamla varmbadhuset och ett flytande hotell.

Enligt Hjalmarsson är det bland annat det som fått Björn Ulvaeus att kasta in handduken.

– Björn Ulvaeus har tyckt att det här har varit fantastiskt roligt, och jag uppfattar det som att det är den gnistan som nu har slocknat, säger Harald Hjalmarsson.

Han konstaterar också att Björn Ulvaeus har fler andra projekt på gång som han nu kommer att fokusera på i stället.

Känner du dig besviken på Björn Ulvaeus?

– Nej, jag tycker han har visat prov på stor uthållighet. Vi har hållit på med det här i åtta år, och någonstans kan också hans engagemang ha sin gräns.

Orsaken till Alm Equitys tvekan inför att gå vidare med projektet som det var tänkt är, enligt Hjalmarsson, ett antal faktorer i exploateringsavtalet. Enligt avtalet, som tecknades för tre år sedan, har exempelvis Alm Equity rätt att använda vattenområdet där det flytande hotellet planeras. Nu, när det är skarpt läge, visar det sig att bolaget inte alls har rådighet över området.

– Kommunen, och alla vi i Västervik, måste nu rannsaka oss själva och titta igenom vad som har gjort att vi hamnat där vi hamnat. Har vi inte mött upp på det sättet vi hade kunnat göra? Vi behöver en lex Björn.


LÄS MER: Hjalmarsson: "Det är supertråkigt"


Harald Hjalmarsson beskriver läget som ”allvarligt”, och menar att något som kunde ha lyft Västervik nu riskerar att gå om intet.

– Konsekvensen av det här är på sätt och vis större än när Electrolux lades ner.

Hur stor är risken för att det vare sig blir hotell eller marina på holmen?

– Just nu är oddsen inte speciellt höga för det, det är min bedömning.

Det hus som påbörjats, lägenhetshotellet, kommer att byggas klart enligt Alm Equity. I detaljplanen och bygglovet för huset står det att våning ett ska rymma publik verksamhet.

– Det kan inte bli något annat än publika lokaler, så där känner jag mig trygg i att det blir konferens och restaurang, säger Harald Hjalmarsson.

Alm Equity har dock inga skyldigheter att fullfölja övriga delar av bygglovet, enligt exploateringsavtalet.


LÄS MER: Ovisst om det blir hotell på Slottsholmen


Kommer kommunen att fullfölja sina åtaganden, bland annat en strandpromenad?

– Jag tror att vi kommer att göra det i vilket fall som helst. Det finns ett behov av en gång- och cykelväg, och att få en förbindelse mellan Tändstickan, Kulbacken och stan.

När VT nådde Björn Ulvaeus på måndagsmorgonen avböjde han att ge några kommentarer.

– Jag har sagt det jag vill säga, jag ger inga fler kommentarer.

Många undrar varför du väljer att hoppa av just nu?

– Jag fattar det, men jag vill inte säga mer just nu.

VT söker Alm Equity.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om