Därför håller sig algerna borta

Såhär års brukar algerna vara i blom ute i Östersjön. Men hittills i år har man inte sett lika mycket algblomning som tidigare.

Algblomning. Det har hittills inte varit särskilt mycket algblomning i Östersjön.

Algblomning. Det har hittills inte varit särskilt mycket algblomning i Östersjön.

Foto: Ilkka Ranta/arkiv

Västervik2017-07-18 05:30

Annika Lindström, marinbiolog vid Informationscentralen för Egentliga Östersjön, säger att det beror på vädret.

– Det har varit blåsigt och inte så varmt. Det började tidigt i år med blomning men sedan stannade det av. Algerna vill ha det stilla och varmt och hur mycket det blir sen beror på vädret.

De tidiga tecknen på algblomning sågs i de södra delarna av Östersjön och det brukar vara området mellan södra Östersjön och Stockholms skärgård som är mest utsatt för blomningen.

Algblomning kan vara antingen växtplankton eller cyanobakterier. Förr trodde man att bakterierna var plankton men nu vet man att det är två olika saker, trots att de är lika. SMHI börjar sina mätningar den 1 juli varje år och det är deras bilder som Informationscentralen för Egentliga Östersjön tittar på. Annika Lindström säger att det brukar vara som mest algblomning i juli och augusti när vattnet blivit varmare.

– Förra året höll det i sig in i september, säger hon.

Om det blir kallare och blåsigt när blomningen väl satt igång så rörs algerna ner i vattenmassorna. De syns då inte på ytan. Annika Lindström säger att algerna inte alltid är giftiga men att man inte kan veta när de utvecklar gift, för att veta det måste man ta prover.

– Ju mer alger man ser, ju mindre gärna ska man bada.

Barn ska helst inte bada vid algblomning men det viktigaste är att hålla djur, exempelvis hundar, borta.

– Det finns djur som badat vid algblomning och som har dött av det. Man ska iaktta försiktighet, säger Annika Lindström.

Så handskas du med algblomningen

En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna.

Har du ändå badat i algbemängt vatten, skölj noga av kroppen och tvätta sedan med tvål och vatten. Vid ögonirritation skölj ögonen med rinnande vatten.

Har du svalt större mängder algbemängt vatten (mer än några kallsupar) och har uttalade symtom bör sjukhus kontaktas.

Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning.

Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.

Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.

Meddela om du upptäcker blomningar, i första hand till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor eller närmaste länsstyrelses miljövårdsenhet.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om