Därför dröjer utredningen om varför tre biogasbussar exploderade

KLT:s egen utredning av vad det var som ledde fram till att tre biogasbussar exploderade, och ytterligare ett 30-tal bussar fick skjutas sönder, är försenad.

Försvarsmaktens robot som användes sex biogastankar oskadliggjordes på Fridkullaområdet i Västervik den 29 maj.

Försvarsmaktens robot som användes sex biogastankar oskadliggjordes på Fridkullaområdet i Västervik den 29 maj.

Foto: Anna Erlandsson

Västervik2024-10-17 05:00

I våras blev det en riksnyhet efter att tre biogasbussar i Kalmar län exploderat, och försvaret kallades in för att punktera tankarna på de återstående bussarna av samma typ i Kalmar län och i Skåne. Länstrafiken i Kalmar län, KLT, beställde då en oberoende utredning av olyckorna.

Då sades det att utredningen skulle bli klar under sommaren, men hittills har den inte presenterats.

– Det stämmer. Utföraren har begärt och beviljats mer tid, säger Linus Öjebrink Åsberg, kommunikatör på KLT.

Enligt honom är skälet till förseningen att man vill få mer tid för den tekniska granskningen. Förhoppningen är att utredningen ska bli klar någon gång under oktober, november i år.

undefined
Ett ögonvittne berättade hur bussen trycktes upp i luften när en tank exploderade under bussen på Fridkullaområdet i maj 2023. Bilarna intill skadades av explosionen. Lyckligtvis var ingen i närheten när det small.
undefined
En av de sprängda tankarna.
undefined
Försvarsmaktens robot som användes sex biogastankar oskadliggjordes på Fridkullaområdet i Västervik den 29 maj.
undefined
I slutet av maj fattade räddningstjänsterna i länet det drastiska beslutet att spärra av områdena där biogasbussarna stod parkerade i väntan på att biogastankarna oskadliggjorts. Den här skylten var uppsatt utanför Vimmerby.

Utredningen skulle dels granska KLT:s agerande i samband med att tankar på tre bussar exploderade, dels granska KLT:s upphandling av bussarna. 

Ett skäl till att olyckorna väckte uppmärksamhet var att det inte inträffat liknande olyckor på andra håll med biogasbussar. Olyckorna var koncentrerade till Kalmar län. Bussarna av märket Fiat hade byggts om för att bättre passa KLT:s behov. Det betydde att tankarna av plåt byttes ut mot lättare tankar av komposit.

KLT var aktiva i att alternativet med de ombyggda bussarna togs fram. De företag som deltog i upphandlingen av trafik har sedan köpt in bussar av den typen.

För någon vecka sedan kom räddningstjänsten med en egen rapport där man utrett orsaken. Peter Helge vid räddningstjänsten i Västervik tryckte då på att utredningen gjorts utifrån de resurser och de kunskaper de lokala räddningstjänsterna har, men att man ändå kunnat dra några slutsatser:

• Man tror att magnetventilerna slutat fungera på de tankar som exploderat. Det betyder att de kan ha haft högt tryck. Det i kombination med slitage på tankarna, och väderförändringar kan ha lett fram till explosionerna.

• När räddningstjänsten jämfört de ombyggda bussarna med originalutförandet har det visat sig att tankarna varit mindre skyddade.

• Utredningen pekar också på en lucka i lagen. Efter att bussarna byggts om krävdes ingen ny registreringsbesiktning för att kontrollera att de byggts om på rätt sätt.

Samtidigt sade Peter Helge att det fanns behov av ytterligare undersökningar, som om det fanns tekniska fel på de tankar som användes.

KLT vill inte kommentera räddningstjänstens slutsatser.

– Vi misstror inte den utredningen på något sätt, men vi väntar tills vår egen utredning är klar, säger Linus Öjebrink Åsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!