Där vägen svänger av mot Gränsö

2006. Korsningen mellan Gränsövägen och Norrlandsvägen har fått behålla sin ursprungliga profil på Norrlandskullen.Foto: MATILDA AHL

2006. Korsningen mellan Gränsövägen och Norrlandsvägen har fått behålla sin ursprungliga profil på Norrlandskullen.Foto: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2006-10-23 00:25
Vi befinner oss på Norrlandskullen. Den kulle man alltid behövt ta sig över för att komma till Piperskärr, Segersgärde och alla andra platser på Norrlandet. Även för att kunna ta sig vidare till Gränsö.
Norrlandet kallades från början hela den halvö som sträcker sig ända uppifrån Dvärgstad vid Gamleby ner till Västervik och Gränsö kanal. Även Gränsö är egentligen en del av halvön Norrlandet.

Allt på andra sidan Stora strömmen tillhörde förr Lofta socken. Alltså även Slottsholmen. Lofta var mycket stort men började naggas i kanterna redan 1609 när Loftahammar avskildes från Lofta.
Först 1883 tog Västerviks stad över de närmaste områdena med Slottsholmen, Kulbacken, Norrlandskullen och övrigt i närheten av Tändsticksfabriken. Till för inte så länge sedan gick Lofta socken fram till Gränsö kanal medan själva Gränsö tillhörde Loftahammar.

På 1910-talet började nya bostadsområden att växa upp. Husen utefter vägen mot Grantorpet och Gränsö strax efter Norrlandskullen hade adresserna Norrlandet med en siffra efter.
Även om det är hundra år mellan bilderna från korsningen mellan Gränsövägen och Norrlandsvägen så finns det stora likheter. På den moderna bilden har en gång- och cykelbana tillkommit till vänster. Nyligen har grässträngen mellan cykelbana och väg varit uppgrävd för att dra fram moderna ledningar med bland annat bredband till nya bostadsområden som växer upp utefter vägen mot Gränsö. Även på Gränsö.
På det område som nämnda grässträng och cykelbana går fanns fram till slutet på 1960-talet en bit in på Gränsövägen en servering, Norrlandskullens kaffestuga. En sexsidig byggnad med toppigt plåttak som byggdes redan på 1920-talet av målaren Axel Nilsson.

Kaffestugan blev ett mycket populärt utflyktsmål. Under många år bjöds det sommartid även på musikunderhållning från en paviljong. I slänten stod kaffeborden upplysta av kulörta lyktor. En fråga som uppstod var om det serverades godast våfflor på Norrlandskullen eller på Kulbacken.
Musikunderhållningen försvann och under de sista åren på 1960-talet då Elsa och Erik Johansson från Grantorpet drev stället så fungerade den gamla kaffestugan enbart som kiosk.

På Norrlandskullen, i området mot Ekhagen och nuvarande golfbana, var det förr mycket populärt att åka skidor. "Häftiga" backar varav en del till och med hade gupp som man kunde flyga över. Nu för tiden är det mest pulkaåkning som gäller.
Norrlandskullen är ett mycket uppskattat grönområde i Västerviks absoluta närhet och den genomkorsas av flera promenadstigar.Ytterligare läsning finns att hämta i Martin Elltorp, Tjustbygdens årsbok 1956 "Norrlandet". Ingvar Sjöberg 1981 "Och ändå var det - för inte så länge sedan".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om