Danska jägare uppskattar svensk bockjakt

För den jaktintresserade är 16 augusti ett speciellt datum som innebär starten på årets jaktsäsong. Viltet som då lever farligt i skog och mark är hornbärande råbock.

Kent Lyngsö, Vagn Stöckler, Erik Gundersen och Preben Gundersen på väg ut till kvällens pass för att vakta råbock.

Kent Lyngsö, Vagn Stöckler, Erik Gundersen och Preben Gundersen på väg ut till kvällens pass för att vakta råbock.

Foto:

Västervik2010-09-09 00:00
Jakten får bara bedrivas som pyrschjakt, vilket innebär att jägaren sitter på post och inväntar sitt byte. Under senare år har det blivit fler och fler danskar som kommer och gästar våra trakter för att få delta i bockjakten. Några av dem träffade vt på när de var på väg ut på sitt kvällspass. - Det här är en speciell upplevelse att få komma till Sverige och jaga bock. I Danmark kan vi jaga bock också på våren men jag tycker inte att det är någon bra jakttid. Då ska det vara lugnt i skog och mark när viltet föder sina ungar, säger Preben Gundersen som varit på bockjakt i Sverige de senaste 22 åren. Han har sällskap av sin bror Erik och ytterligare ett par jaktkamrater. I år tycker de sig märka en nedgång i antalet råbockar, bättre tillgång tycks det vara på älg och vindsvin. Förklaringen är troligen den hårda vintern som gått illa åt rådjuren. Förutom fina jaktupplevelser tycker de också att den sociala samvaron är viktig. Preben och hans bror Erik kom först till Sverige i samband med att de körde speedway. - Vi brukar också delta i älgjakten, men bockjakten är speciell eftersom den är början på jaktåret. Vi sitter på post tidigt på morgonen och när det börjar skymma. Det är då djuren är i rörelse. Även om man inte får skjuta någon bock så är det en fin naturupplevelse och vi brukar se mycket annat vilt, säger Preben innan han rustar sig för några timmar i jakttornet.
Jakttider rådjur:
Hornbärande bock: 16 augusti till 30 september. Alla rådjur: 1 oktober till 31 januari. Vårjakt på råbock är tillåten i länen Uppsala, Västmanland, Gävleborg och Västernorrland samt kommunerna Nordmaling och Umeå i Västerbottens län. Den är en följd av olyckan i kärnkraftverket i Tjernobyl 1986. I dessa områden var det radioaktiva nedfallet stort och man märkte att cesiumhalten i viltet som sköts på hösten var mycket högre än det som sköts på våren. Orsaken är rådjurens förkärlek för svamp som lagrar mycket cesium.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om