SD ser bland annat att det går att spara in 30 miljoner på integrationsåtgärder.
– Man ska kvalificera sig för välfärdssystemet. Företag anställer hellre en utrikesfödd för att den har en subventionerad anställning. Det gör att ungdomsarbetslösheten ökar bland inrikes födda, eller att folk flyttar härifrån, menar Dan Larsen (SD).
Besparingarna kan till exempel göras genom att man inte ska kunna få arbetspraktik via kommunen om man inte har godkända svenskakunskaper.
Ser du ingen risk att det förslaget ökar utanförskapet eller långtidsarbetslösheten?
– Egentligen inte. Ansvaret ligger hos individen. Någonstans måste vi sätta en gräns för hur lång tid du får på dig att anpassa dig till samhället, innan du behöver återvända eller söka dig någon annanstans. Vi måste se till våra egna medborgare i första hand.
Vad är det bästa beslutet som fattats den senaste mandatperioden?
– Att vi stoppade Tribbhult. Det gör skillnad för de som bor där.
Och det sämsta beslutet?
– Integrationsstrategin!
SD har överklagat strategin, och vill att förvaltningsrätten prövar om den ens är laglig.
– Den har konstiga mål, utan relevans. Det är helt oväsentligt att ”öka antalet utrikesfödda i politiken”. Vi hade hellre sett en assimileringsstrategi, där vi sätter upp tydliga krav för vad som krävs för att bli en del av det svenska samhället.
Larsen förväntar sig att SD kommer växa efter valet.
– Vi växte i kyrkovalet och i EU-valet. Vi hör också av folk vi träffar att folk har större förtroende för oss nu. Vi är etablerade, sitter i nämnder och bolag, och hörs och syns i debatten.
De som inte lägger sin röst på er – varför gör de inte det?
– En del lyssnar inte oss, utan på vad andra säger om oss. Sen håller sig många till de stora partierna. Men jag tror folk har tröttnat på de etablerade partierna, de har haft många år på sig att lösa samhällsproblemen.
Vad ser du för möjliga samarbetspartners?
– Det är KD och M, som vi redan samarbetar med idag.
Finns det samarbetspartners som är uteslutna?
– Nja, ett bra förslag är ett bra förslag. Men vi är ideologiskt långt ifrån MP, V och C, särskilt när det gäller miljö- och migrationsfrågor.
Västerviks arbetsföra befolkning kommer minska. SD vill motverka det genom att göra det lättare att starta företag, särskilt på landsbygden.
– Vi måste förenkla regelverket. Och vi måste se till att folk vill bo på landsbygden.
Hur?
– Genom att öppna nedlagda landsbygdsskolor, erbjuda barnomsorg och öppna fler servicepunkter.
– Vi måste framför allt se till att folk vill stanna kvar, och att de som jobbar med jordbruk och skogsbruk kan fortsätta. Men det är ett nationellt problem, och EU som skapat ett krångligt regelverk.
Kan Västervik göra något konkret för att stötta lokala lantbrukare?
– Ja vi kan köpa in mer lokalproducerat.
Det är brist på mark där företag kan etablera sig. Även den frågan kan lösas genom ett större landsbygdsfokus, tror Larsen.
– Vi har många platser utanför centrala Västervik. Almvik, till exempel. Men kommunen måste börja köpa mark.
Företagen i Västervik är mest missnöjda med tillgången till relevant kompetens och kommunikationer med andra kommuner. Vad vill ni göra åt det?
– När det gäller infrastruktur måste vi byta ut rikspolitikerna. Kommunen borde bli bättre på att ligga på Trafikverket i att satsa på E22 och 35:an. Både för transport och pendling. Vi ska vara rädda om våra företag, och det räcker inte med glassiga näringslivsträffar utan kommunen borde jobba mer uppsökande. Många är småföretagare.
Socialnämndens kostnader för bland annat familjehem har ökat dramatiskt. Vad vill ni göra åt det?
– Det stora problemet är att vi inte har en gemenskap i samhället. Vi måste skapa en tryggare skola, erbjuda mer föräldrastöd, och utgå från familjen som den trygga punkten. Här är också föreningslivet guld värt. Vi som lokalpolitiker kan ge extra bidrag till föreningar och se till att det finns lediga lokaler för dem att hyra. Där kan unga, som inte har trygghet hemifrån, skapa sig en identitet och hitta gemenskap.
Vad blir Västerviks största utmaning nästa mandatperiod?
– Ekonomin. Den är nationellt felriktad. Vi behöver få fler i arbete, och bygga ett starkare näringsliv lokalt, som genererar mer skatteintäkter och gör att vi kan prioritera välfärden.