Sedan 2015 är det olagligt att tömma båtars septiktankar (som förvarar toalettavfall) ute i vattnet. Detta då man vill minska utsläpp av fosfor, kväve samt skadliga bakterier. I skärgården finns enligt kommunens hemsida fyra latrintömningsstationer, en i Loftahammar, en i Blankaholm samt två i Västervik, vilka är belägna vid Skeppsbrokajen och Solbergsudde.
Fler vittnar om ett system som inte fungerar med de tömningsstationer som finns i Västervik. En båtägare menar att Skeppsbrokajens station ofta är ur funktion, och att man som båtägare kan känna att man tränger sig på ifall man skulle vända sig till privata tömningsstationer.
– Det är ett stort problem, man blir liggande med full tank och det leder till att många tömmer i vattnet ändå. Det tar bränsle att åka omkring med full tank till olika stationer, vilket kostar pengar, menar båtägaren.
Solbergsudde har en privat tömningsstation i ägo av Wästerviks segelsällskap (WSS). Gert Petersson är ordförande i WSS. Han menar att man inte nekar någon som vill komma och tömma sin tank, men att det finns en irritation bland klubbens medlemmar då det är klubben som betalar för stationen.
– Vi borde inte behöva serva kommunens båtgäster. Om man ska kalla Västervik för ostkustens bästa marina måste det finnas septikpumpsmöjligheter, säger Gert.
En tömningsstation som inte finns utplacerad på kommunens karta, men som fått visst ekonomiskt stöd från kommunen för ökade driftkostnader, är den vid Notholmen som tillhandahålls av Västerviks segelsällskap Wikingarna (WSSW). Olle Svernell är ordförande i WSSW och menar att många är där och tömmer, och att deras tömningsstation är till för allmänheten.
Anders Fröberg på samhällsbyggnadsenheten vid Västerviks kommun känner först inte till att det finns en station vid Notholmen när vi når honom. Däremot är han medveten om behovet av fler tömningsstationer, men menar att ansvaret i första hand ligger på bland annat båtklubbar och inte på kommunen.
Andreas Nilsson är hamnvärd på Slottsholmen Marina som ansvarar för tömningsstationen på Skeppsbrokajen. Han medger att stationen strulat, trots att den är ny. Nu ska den dock vara i funktion sedan drygt en vecka tillbaka.
– Det är oturligt att det händer mitt under högsäsong, säger han.
Andreas ser också ett behov av ytterligare pumpar, främst som reserv om någon går sönder.
– Ju fler desto bättre, menar han.