Dålig arbetsmiljö ett hot mot sekretessen
För få och för trånga utrymmen gör att personal, patienter och flera olika arbetsuppgifter trängs på ögonkliniken. Det blir stressigt för personalen och obekvämt för patienterna - dessutom är sekretessen i fara.
Öppet. Autorefraktorn står utanför ett undersökningsrum och när undersköterskan Pia Carlsson undersöker patienter hörs deras samtal ut i korridoren. Sekretess är inte att tänka på.
Foto:
Det blir svårarbetat när lokalerna är utspridda på fem olika våningsplan och det inte alltid är säkert att det finns någonstans att arbeta. Bristen på undersökningsrum gör att undersökningar måste göras i rum som egentligen är för trånga. Ett undersökningsrum är en ombygd toalett och är så litet att de som befinner sig där inne kommer innanför varandras personliga sfär.
En del undersökningar måste genomföras utanför de egentliga rummen eftersom apparaturen är placerad mellan ett rum och en korridor. Det gör det omöjligt att skydda patientens identitet. Det finns också sekretessproblem i receptionen. Där går det inte att prata ostört och det som sägs hörs ut i väntrummet. I receptionen finns också akuttelefonen som stör sekreterarens arbete och om det står en patient i luckan när det ringer brister sekretessen.
Nu har representanter för de fackförbund som finns representerade på arbetsplatsen skickat en skrivelse till klinikchefen Kerstin Lahi och sjukhuschefen Bengt Wallin som ska komma med skriftliga svar inom några veckor. Arbetsmiljöverket i Växjö är kontaktat men kan inte göra något förrän dessa svar har kommit in.
- Alla de fyra fackliga organisationerna på arbetsplatsen har skrivit det här tillsammans och vi har stöd från huvudskyddsombudet, säger Anna Aldenius som är representant för Vårdförbundet och som är en av två huvudansvariga för genomgången av lokalerna.
Under våren har en lokalförsörjningsplan för hela landstinget gjorts och problemen på ögonmottagningen har fått högsta prioritet. Planen är just nu under diskussion och Bengt Wallin räknar med att ett beslut om den kan tas inom kort. Då kommer det också att hända saker med ögonmottagningens lokaler.
- Det är jag övertygad om. Det är saker som behöver åtgärdas där så det måste göras på det ena eller andra sättet, säger han.
Lokalproblemen har diskuterats både vart och ett för sig och i sin helhet på basenhetsrådet sedan 2001. En skrivelse skickades till dåvarande sjukvårdsdirektören Sonny Johansson i juli förra året och en övergripande generalplan för hela sjukhusets lokaler håller på att tas fram. Personalen på ögonmottagningen har dock inte fått ta del av några förslag trots att planen skulle ha varit klar i början av 2005.
I skrivelsen från fackförbunden ifrågasätts om det ska vara någon verksamhet över huvud taget på plan 2. I lokalerna där är luften mycket torr vilket gör att personalen får problem med torra slemhinnor, ögon och händer. En del har också fått kraftiga allergiska besvär.
Lokalproblemen på ögonmottagningenUndersökningsrummen är för trånga och det är därför svårt att få plats med rullstol. För få av rummen har tillräcklig utrustning.
Flera olika uppgifter utförs i samma utrymmen som därför blir för trånga. Dessutom stör det dem som arbetar där inne.
Det finns för få undersökningsrum och expeditionsrum i förhållande till antalet läkare.
Det finns för få arbetsplatser för läkarsekreterarna.
Flera olika uppgifter utförs i samma utrymmen som därför blir för trånga. Dessutom stör det dem som arbetar där inne.
Det finns för få undersökningsrum och expeditionsrum i förhållande till antalet läkare.
Det finns för få arbetsplatser för läkarsekreterarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!