Dags för semlor!
Först i dag är det semledagen, eller fettisdagen som det står i almanackan. Många har sedan en tid trots det ätit både en och två semlor.
Dags för semlan. Monica och Hans Hök fikar och unnar sig var sin semla. De tycker att det är festligt. Foto: Matilda Ahl
Foto:
I morgon är det hursomhelst fettisdagen och VT tog en tur på stan för att se hur många som åt semlor dagen innan.
På Café Kannan sitter paret Hök och ska precis hugga in i varsin semla.
- Man tar tillfället i flykten, det blir extra festligt, säger Hans Hök.
- Det är gott och det är festligt, säger hans fru Monica innan de med en kopp kaffe som tillbehör smakar på sina semlor.
Paret Hök verkar mycket nöjda. De har unnat sig en eftermiddagssemla, men bakar själva gör de inte.
En annan person som också passar på att ta en semla är Bertil Dolk.
Han äter sin semla på Nilssons konditori.
- Man måste tjuvstarta lite så man inte blir utan, säger han och tar en tugga till.
Till vardags arbetar Bertil Dolk som arkitekt. Han har sitt kontor i Gamleby.
- Jag har spelat tennis på förmiddagen och då är det bra att ta en semla så här.
- Det är inte min första, säger han sedan, den här var inte dum och den känns inte lika vansinnigt onyttig som en prinsessbakelse.
Semlans innehåll med en kärna av mandelmassa och en gräddig topp under hatten känner de allra flesta till, men numera finns det varianter på denna klassiska delikatess.
I Finland är det vanligt att man i stället för mandelmassa har sylt, ofta hallonsylt. Även här har denna trend slagit sig fast. På Nilssons konditori kan den nyfikne semleälskaren köpa jordgubbssemlor.
Mandelmassan är utbytt mot vaniljkräm och i grädden finns jordgubbssylt. Andra varianter är saffranssemlan, wienersemlan (med wienerbröd), kaffesemlan (en liten semla) och förstås socker- och glutenfria semlor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!