Olika fågelarter har olika behov. En del äter insekter, andra lever på det som åkrar och ängar kan erbjuda. En del arter är datumflyttare, andra väderflyttare. Nu när kylan kommit på allvar är det många arter som har fått svårt att klara energiintaget, det finns inte tillräckligt med mat.
Rainer Winkler, bilden, är ordförande i Tjust fågelklubb och berättar att det handlar om tillexempel gulsparvar, tofsvipor och sånglärkor, alla så kallade kortdistansflyttare.
Dessa fåglar är inte beroende av insekter för sin överlevnad, till skillnad från de flyttfåglar som flyttar till varmare bredgrader under den nordiska vintern, utan flyger istället kortare sträckor söderut, till Skåne och Danmark. Det relativt sena snöfallet och de kalla temperaturerna har överraskat många fåglar som nu inte hittar föda för all snö. Rainer berättar att det är dags att börja hjälpa dem på traven, genom att börja mata.
- Fåglarna gör av med väldigt mycket energi i så här kallt väder. Får de inte i sig den mängd mat som behövs under dagen så kan de dö under natten när det bli kallare, de har så hög ämnesomsättning.
Rainer berättar även att det är viktigt att variera maten, exempelvis fröerna, så att alla kan hitta något som passar. Något som också är livsviktigt är att krossa frön med skal, tillexempel solrosfrön.
- För vissa fåglar kan det gå åt så mycket energi för att komma igenom skalet att matningen blir ett nollsummespel. Det går alltså åt mer energi att komma åt maten än vad den ger tillbaka. Därför är det bra att krossa frön för att förenkla.
Delade äpplen att trä på grenar och lägga under buskar är också bra mat, även hampa och blandade fröer. Rainer berättar också att matens placering spelar roll. Vissa arter äter gärna från fågelbord och matare, medan andra helst äter direkt från marken eller från träd och buskar.