Dags att förnya frukosten
Foto: MONIKA GOTTFRIDSSON Surdegsbröd med avokadomos, keso och groddar. Lägg till en skiva fin rökt skinka för extra protein.
Foto:
Förnya målet som förtjänar det som mest, nyttiga frukostar ger energi och kraft.
Montignac, Atkins, stenåldersmänniskor och South Beach-folket trumpetar ut sina budskap vart helst vi än vänder våra extrakilon. Det är förbud mot än det ena och än det andra. Något som ofta drunknar i dietdiktaturen är frukosten.
Att frukosten är dagens viktigaste mål är något vi har hört till leda. Ändå bryr vi oss inte om att följa det.
Vi slänger i oss samma gamla torftiga mackor, slafsar i oss den vanliga filmjölken och lägger snarare energi på hur fort vi ska hinna få i oss kaffet för att kunna vakna.
Variation är för oss det samma som att byta flingsort eller smak på osten. Vi borde kunna bättre.
Matlagningsvågen är större än någonsin. Vi lusläser recept i tidningar och kokböcker, följer tv-kockarna slaviskt och lägger ner massor av jobb på att bjuda på goda middagar. Men räck upp en hand alla ni som lagade en nyttig och nyskapande frukost i morse ...
Tidsbrist är naturligtvis den största boven. Men det måste inte ta längre tid. Och vissa saker kan förberedas långt innan.
Vad det handlar om är inspiration och att se till att få i sig rätt saker.
Att vitt bröd ger noll av värde vet vi vid det här laget. Blodsockret far upp i taket, vi får inga som helst fibrer i oss och blir hungriga igen alldeles för fort.
Börja kampen med att hitta ett gott fiberrikt grovt bröd. Gärna med surdeg, som håller blodsockret på en jämn nivå.
Nästa steg är vettiga pålägg. Här finns det underverk att göra. Vi måste inte begränsa oss till valet mellan korv och ost. Mosa en avokado i stället för smör. Bred fransk senap under keson, frossa i vitaminrika groddar, färska örter och fräscha grönsaker.
Jag vill också slå ett slag för gröten. Gunde ljög inte. Man kommer längre och fortare fram med en tallrik gröt i magen. Det går kvickt att laga, mättar länge och magen blir alldeles snäll hela dagen.
Men välj fiberrika gryn och laga inte samma gröt dag efter dag. Pigga upp med färsk och torkad frukt, lite nötter och gärna rostade frön.
Frön är fulla av nyttiga fetter och annat värdefullt bränsle för kroppen. Blanda till exempel solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor och linfrön, rosta lätt i ugnen och spara i en burk. Gott och nyttigt att strö på fil eller gröt. Psylliumfrön (loppfrön) håller magen igång.
Frukt är fibrer och vitaminer. Släng ner några frukter med lite vetekli och en skvätt yoghurt i en mixer. Snabbare näringskick får du leta efter.
Bär är också bra att ha hemma. Få kalorier, mycket smak och ger precis den färg och fräschör som behövs för att ge frukosten lite vardagslyxig känsla.
Några hallon i yoghurten kan faktiskt vara skillnaden mellan en bra och en dålig dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!