I oktober kommer det efterlängtade arbetet att starta.
– Äntligen. Vägen till en väg är lång, säger projektledaren Mikael Hårrskog vid Trafikverket.
Det har varit många års väntan med överklaganden och en utdragen upphandling.
– Jo, det har tagit lång tid av olika anledningar. Nu vill jag bara fokusera framåt på det som ska göras, säger Hårrskog.
Projektet omfattar 3,4 mil av E22, uppdelat i fyra olika etapper, från Gladhammar söderut till Nygård i Oskarshamns kommun. Tre av etapperna finns i Västerviks kommun. De tre etapperna på 24 kilometer har en totalkostnad på 500 miljoner kronor.
Infrastrukturföretaget Akeab Infra AB vann uppdraget att utföra projektering och byggande av de två etapperna från Gladhammar till Bälö, 16 kilometer.
Den tredje etappen (Bälö-Målbäcken) beräknas upphandlas under hösten, medan den fjärde (Målbäcken-Nygård, nio kilometer) är pausad för att finansieringen inte är klar.
E22 är både hårdtrafikerad, med runt 4 000 fordon i medeltal per dygn, och olycksdrabbad. Ofta är det viltolyckor med hjort, älg och vildsvin.
Nu ska vägen bli säkrare.
Det ska bli mötesfritt med mitträcke och traditionell 2+1-väg. Utmed vägen ska viltstängsel resas. Vägbanans bärighet ska ökas och den ska få ny beläggning med ett slitlager som ska klara 15 år.
Arbetet kommer att börja med skogsavverkning för att ge plats för breddning av vägen. Träd måste tas ned för att skapa sidoområden där viltstängsel ska resas.
När arbetet väl kommer igång kommer det att pågå under en lång tid och det kommer att vara en vägarbetsplats länge som kommer att påverka trafiken mycket.
Först till hösten 2026 beräknas det vara klart mellan Gladhammar och Bälö.
– Det blir smalare körfält, sänkt hastighet och tidvis enkelriktat med ljusregleringar. Man måste planera att resorna kommer att ta längre tid, säger Mikael Hårrskog.
Vägarbetet kommer att pausas under den intensivaste sommarperioden, från midsommar till mitten av augusti, för att inte störa semestertrafiken.
– Det kan också bli aktuellt med nattarbete för att minska påverkan på trafiken. Eventuellt kan det bli uppehåll över påsken, berättar Mikael Hårrskog.
En utterpassage i form av en torrtrumma under vägen har planerats och en fornlämning i form av en milsten vid Dockrössle kan behöva flyttas under arbetet.