Pandemin må ha dämpats. Men utöver covid, går just nu även magsjuka och vanliga förkylningar.
Sjukfrånvaron är dock inte, som det ser ut nu, värre än före pandemin, så här i mitten av februari – den månad som också brukar kallas vabruari. I alla fall inte enligt de uppgifter Ewa Myhrén inhämtat från rektorerna i för- och grundskolorna i kommunen.
– Men det ser väldigt olika ut. På vissa förskolor och skolor är många hemma sjuka för närvarande medan det på andra förskolor och skolor i stort sett inte är någon sjukfrånvaro alls.
– Lite speciellt i år tycks vara förkylningar som kan vara väldigt långdragna dock.
Är det rätt uppfattat att samma regler fortsatt gäller som under pandemin? Det vill säga att barnen ska hållas hemma även vid lindriga förkylningssymptom?
– Det som gäller är att barnen ska hållas hemma om de är sjuka. Jag tror att vi kanske var lite slarviga med det innan pandemin. Har man symptom är man hemma.
Vabbandet och andelen sjuka barn brukar kulminera i februari, så såg det i alla fall ut enligt Försäkringskassans statistik mellan 2011 och 2019. Därmed uttrycket vabruari.
Men pandemivåren 2020 bröts mönstret, då mars var den månad som toppade Försäkringskassans VAB-statistik och under 2021 låg oktober i topp.
Från Folkhälsomyndighetens sida poängterades vid senaste månadsskiftet att det fortfarande viktigt att den som är sjuk med luftvägssymtom stannar hemma och undviker nära kontakt med andra för att på så sätt minska den smittspridning som pågår.