Då får du vabba – och inte

Snart infaller tiden på året då flest vab-dagar anmäls till Försäkringskassan. Här är tipsen för att undvika att göra fel när du ansöker om vab-ersättning.

Foto: Oleg Kozlov / Most Photos / arkiv

Västervik2017-01-16 07:30

Inom kort är februari här – även kallat "vabruari" på grund av de traditionellt sett ökande vab-anmälningar till Försäkringskassan under månaden. Tycker du att reglerna kring vård av barn (vab) är knepiga? Då är du inte ensam. Försäkringskassan får ofta ta emot frågor av rådvilla föräldrar.

– Tidigare var den vanligaste frågan: "När kommer mina pengar?" Nu har vi infört en och samma utbetalningsdag (den 25:e reds. anm.) sedan ett halvår tillbaka, så den frågan får vi inte särskilt ofta längre. Nu kan det vara: "Får jag ersättning för vab för att följa med mitt barn till tandläkaren?" Och ja, det får du, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson vid myndigheten.

Vilka fel begår man oftast?

– Det kan vara när man fyller i fel arbetsdag eller att man fyller i att man har åttatimmars arbetsdag. Det har man oftast inte, utan oftast är det exempelvis 7,9 eller 7,5 timmars arbetsdag. Eller så fyller man i fel omfattning, man har vabbat tre timmar och fyller i att man varit borta en halv dag, fast egentligen är tre timmar mindre, säger Niklas Löfgren.

Hur kan man undvika att göra fel?

– Det är mycket lättare om man använder de elektroniska hjälpmedel som finns till hands istället för att göra noteringar för sig själv och räkna, vi har en uträknare och en kalender under "mina sidor" på Försäkringskassans hemsida. (extern länk)

Det är väldigt sällan som dessa misstag leder till en polisanmälan, istället korrigeras de, menar Niklas Löfgren.

– De vi polisanmäler för bidragsbrott är de som vi ser avsiktligt har missbrukat försäkringen, ofta systematiskt. Det är värt att notera att vi under 2016 i Sverige haft totalt cirka 777 000 föräldrar som vabbar till och ifrån, och endast cirka 1 000 av dessa har polisanmälts för fusk, så det är en väldigt liten del, säger Niklas Löfgren.

LÄS MER: Avslöjades i sociala medier

Försäkringskassan bekräftar att föräldrar ibland upplever att de hamnar i kläm mellan Försäkringskassan och förskolan. Till exempel då förskolor har riktlinjer kring inkubationstider för att minska smittspridning, i synnerhet vid olika typer av kräksjukdomar.

Vissa förskolor uppmanar föräldrar att låta barnen stanna hemma från förskolan upp till 48 timmar efter sista symptomet (en generell smittförebyggande rekommendation på 1177:s hemsida) – det behöver inte bara gälla barnet i fråga utan även inom hela familjen. Detta kan skilja sig från kommun till kommun och mellan kommunala förskolor och förskolor i privat regi.

I det fall att dessa riktlinjer finns kan föräldrar känna sig rådvilla: Stanna hemma med ett symptomfritt barn en extra dag eller två – eller ta barnet till förskolan ändå och riskera att sjukdomen sprids vidare. Rebecka Samuelsson, verksamhetsutvecklare vid Försäkringskassan har emellertid svar på frågan:

Kan man få vab-ersättning om man stannar hemma med ett barn som KAN vara smittat men som inte uppvisar några symptom?

– Man kan få tillfällig föräldrapenning om barnet har en smitta som gör att barnet inte kan vistas i den normala barnomsorgen. Det innebär att barnet ska vara sjukt och därför inte kan vistas hos barnomsorgen på grund av smittan eller sjukdomen. Föräldern måste avgöra om barnet är sjukt eller smittar. Om man tycker det är svårt kan man ta hjälp av sjukvården, säger Rebecka Samuelsson.

Hur ser du på att förskolor uppmanar föräldrar att inte ta dit barnen dagar efter de eller andra familjemedlemmar varit sjuka?

– Inom reglerna för tillfällig föräldrapenning finns ingen ersättning som täcker förebyggande vård av barnet. Det är föräldern som måste bedöma om barnet är sjukt eller smittar. Vi hör detta ofta och det är beklagligt att föräldrarna hamnar i kläm här, säger Rebecka Samuelsson.

LÄS MER: Småföretagare nobbar vab

madeleine.sall@ostgotamedia.se

Vab-fakta

Om ditt barn är mellan 8 månader och 12 år kan du anmäla vab vid sjukdom eller vårdbesök. Det finns även tillfällen när ersättning betalas ut även om barnet är yngre, äldre eller är i behov av LSS-stöd.

Du kan få ersättning om du stannar hemma från jobbet. Om du är arbetslös avstår du från att söka arbete.

Du kan också få ersättning om du behöver följa med barnet till läkare, barnavårdscentral, tandläkare eller barn- och ungdomspsykiatri eller om den vårdnadshavare som var tänkt att ta hand om barnet blir sjukt.

Och du måste vara försäkrad i Sverige.

Du kan vabba maximalt 120 dagar per år.

Om du behöver vabba endast en del av arbetsdagen kan du göra det, antingen 75, 50, 25 eller 12,5 procent av en dag.

När du är tillbaka på jobbet igen kan du söka ersättning för de dagar du vabbat.

Om barnet är sjukt i mer än en vecka måste du skicka in intyg från läkare eller sjuksköterska till Försäkringskassan. Även vanligtvis lediga dagar räknas in.

Ansöker du om utbetalning senast den 15:e i månaden får du pengarna den 25 samma månad. Ansöker du efter den 15:e i månaden får du pengarna den 25:e månaden därpå. Ibland kan detta förändras om Försäkringskassan behöver komplettera dina uppgifter.

Källa: Försäkringskassan.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!