Det berättar Elisabet Larsson, projekteringsingenjör på kommunen, sedan folk reagerat på att de tycker att cykelbanan känns ovanligt bred.
– Innan det är klart kan det se ut så. Med asfalt, stödremsa och räcke vid den branta slänten kommer det att se annorlunda ut. Bredd har tagits från den befintliga bilvägen. Nu är ena körfältet smalare eftersom vägens gamla mittlinje är kvar. Dessutom förstärks effekten av de gamla linjerna i vägbanan. När asfalteringen är klar kommer körfälten att bli lika breda igen, det vill säga tre plus tre meter, säger hon.
Hon berättar att man vid bygget av gång- och cykelbanan inte hade möjlighet att bredda så mycket åt något håll. På den ena sidan är det berg intill vägen, på den andra en befintlig slänt som gör underlaget svagare. Dessutom handlar det om bevaranderätt och naturmiljö.
Den smalare vägbanan gynnar även den hastighetsanpassning som just nu pågår i alla tätorter i kommunen. På aktuell sträcka är hastighetsbegränsningen i dag 50 kilometer i timmen, i framtiden kommer den att bli 40 kilometer i timmen.
Sträckan genom Piperskärr byggs i två etapper av vilka det här är den första. Där är arbetet snart klart och man jobbar just nu med beläggningsarbetet.
I höst kommer det att vara möjligt att cykla säkert hela vägen genom Piperskärr fram till Platåvägen. Tre farthinder byggs längs sträckan, en vid korsningen till Rutsbergsgatan, den andra vid Hagabergsgatan. Den tredje är vid Pipers gata som kommer att ansluta till befintlig cykelväg i riktning mot Näktergalens skola.