I VT:s ovetenskapliga undersökning på webben säger majoriteten av de som röstat att Västervik inte är någon vidare cykelstad. Även Jan-Erik och Vivianne Axelsson, som är två riktiga cykelfantaster, tycker att det saknas en hel del - framför allt i Västerviks centrum - för att staden ska få mer än godkänt betyg som cykelstad.
- När man ska från Sparbanken till Lysingsbadet, hur cyklar man då? frågar Jan-Erik Axelsson retoriskt.
Eftersom både Jan-Erik och Vivianne kan staden utan och innan vet de hur man kan cykla sträckan lagligt - men de frågar sig hur turister och nyblivna Västerviksbor ska ha koll. På många ställen är det enkelriktat, och cykelbanor tar slut utan några hänvisningar till var cyklisterna ska ta vägen.
- Det skulle behövas lite mer små gatskyltar som visar var man ska cykla.
Hos kommunen är bristerna i cykelnätet i Västerviks centrum väl kända - men svåra att åtgärda.
- Hade det varit lätt att lösa så hade vi gjort det för länge sen, säger Kristina Hörnqvist, trafikingenjör.
Att cykla genom Västerviks centrala delar är inte det enklaste, om man vill vara laglydig. Många vägar är enkelriktade, och ibland krävs långa omvägar för att nå sitt mål. Längs Hamngatan upphör cykelvägen när man närmar sig centrum, och den trånga vägen mellan husen får delas med bilisterna.
- En annan plats som vi vet är problematisk är på Allén förbi Rosavilla, där tar cykelvägen bara slut.
Men det är svårt att göra något åt vägbitarna där det brister. Trottoarerna är smala, och det går inte att flytta på hus hur som helst. Den gamla bebyggelsen i centrum komplicerar också situationen.
Jämfört med andra städer tycker dock inte Kristina Hörnqvist att Västervik är någon dålig cykelstad. Här finns ett väl utbyggt cykelnät, och det är ganska lätt att ta sig från de yttre delarna till centrum.
- Men visst får du trixa litegrann.
Svårare är det att få cyklisterna att faktiskt cykla på de anvisade vägarna. Enligt Kristina Hörnqvist spelar det inte så stor roll om kommunen gör särskilda vägar, cyklisterna gör som de vill ändå.
- Cyklister är ett svårt trafikslag att arbeta med. Vi gör inte som vi vet att vi ska göra, vi gör som det går att göra. Går det att cykla genom en buske så gör man det. Men jag tror inte att det är värre i Västervik än i någon annan stad.
Till hösten kommer polisen att jobba särskilt aktivt med just cyklister. Under flera tillfällen, kvällstid, ska polisen vara ute på stan och kontrollera att folk följer trafikreglerna, och har rätt utrustning på cykeln.
Läs mer i lördagens VT.