Inför ett hotande covidutbrott öronmärktes äldreboendet Annagården i centrala Västervik för att kunna ta emot covidsmittade äldre. Inga övriga personer skulle bo på boendet.
I vanliga fall används Annagården som ett korttidsboende. Den funktionen togs över av en avdelning i det nybyggda äldreboendet i Gunnebo.
Annagården har totalt 30 platser. I socialnämndens delårsrapport sägs att beläggningen är väldigt låg.
– Den har inte varit noll, men den har varit väldigt låg. Nu planerar vi att dra ner till tio platser, säger socialchefen Jörgen Olsson.
Han säger att inför utbrottet ville man vara på den säkra sidan och tog höjd för 30 platser. Om situationen skulle förändras säger han att det är möjligt att utöka antalet platser igen.
Under våren har även antalet placeringar på korttidsboendet minskat. Ett skäl kan vara nerdragningen av många operationer på sjukhuset. Många av dem som bott på Annagården har varit äldre som genomgått en operation, och som varit medicinskt färdigbehandlade men inte redo att flytta hem.
Trots coronapandemin ser socialnämndens ekonomi jämförelsevis odramatisk ut för närvarande. Prognosen talar om ett underskott på en halv miljon kronor, för några månader sedan såg läget sämre ut. Flera verksamheter, som äldreomsorgen och handikappomsorgen ligger bättre till än budget.
Det stora bekymret är placeringar av barn och ungdomar. Antalet placeringar ser ut att fortsätta att öka.
Dessutom ser man att det är brist på vanliga familjehem för ungdomar, det vill säga vanliga familjer där barnet placeras som en extra familjemedlem. Istället ökar de dyrare konsulentstödda familjehemmen. Det betyder att en medlem i familjen är heltidsanställd för att ta han om de placerade barnen och ungdomarna.
Skälen till utvecklingen kan vara flera enligt socialnämndens ordförande Ingela Svensson (C):
– Dels finns det barn som har behov som gör att det är lämpligare att placera dem i konsulentledda familjehem, dels kan det vara ekonomiskt mer fördelaktigt för familjer som tar emot barn om en familjanställd kan bli anställd.
Socialchefen Jörgen Olsson pekar på att trots att antalet placerade barn ökat under en tid för Västervik så ligger vi fortfarande under rikssnittet.
– Även om det är bra att vi ligger under snittet så strävar vi mot att så få barn som möjligt ska behöva bli placerade, säger Ingela Svensson (C).