På det personliga planet har pandemin naturligtvis haft negativa konsekvenser för en del lantbrukare, men för branschen som helhet har det blivit ett rejält uppsving.
Joakim Andersson är ordförande för LRF:s kommungrupp i Västerviks kommun. Han har sett en ökad konsumtion av svenska livsmedel under pandemin, när många har jobbat hemifrån och ätit mat hemma, i stället för på restaurang.
– Det blir mycket svensk köttfärs och svensk korv, när folk lagar mat hemma. Samma sak med mjölkprodukter.
Den höga efterfrågan på svenskt kött har dock sammanfallit med en brist på djur.
– Det saknas djur sedan torkan 2018, djur som aldrig blev uppfödda, säger Joakim Andersson.
Många lantbrukare är dessutom skogsägare, och i den branschen har det också varit en hög efterfrågan på svenska produkter.
– Skogen går bra. Vi levererar mycket virke till Amerika, som bland annat används till bostäder, säger Joakim Andersson.
Även i Sverige är det många människor som har passat på att dra igång olika byggprojekt under pandemin, när de inte har kunnat resa som vanligt och evenemang har ställts in.
Priset på spannmål har ökat, vilket gynnar de bönder som odlar det, samtidigt som det förstås ger ett dyrare foder för alla med djur.
– Det är en väldigt kraftig uppgång på spannmål och soja. Kina köper mycket, säger Joakim Andersson.
Han summerar det senaste året som "hektiskt".
– Det tar lite längre tid att få hem delar, men produktionen har rullat på bra.
Den bild som Joakim Andersson målar upp från Västerviks kommun, stämmer ganska väl med hur det ser ut i riket som helhet. Det framgår av Lantbruksbarometern, som presenteras av Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult), Swedbank och Sparbankerna.
Största förbättringen noteras hos växtodlarna, som fått en ökad lönsamhet och ser positivt på framtiden. Hög efterfrågan på jordbruksprodukter och bra priser är något som har bidragit till detta.
– Det är missvisande att prata om positiva effekter av pandemin, när så många branscher går på knäna, men den har helt klart drivit på en beteendeförändring som gynnat det svenska lantbruket, säger Ewa Andersen, vd för Sparbankernas Riksförbund, i ett pressmeddelande.
Ett orosmoment är dock att den svenska kronan har stärkts i förhållande till euron. Det påverkar EU-stöden negativt och gör att intäkterna för lantbrukarna riskerar att bli lägre under 2021.