När coronapandemin bröt ut i våras minskade antalet utryckningar för ambulansen. Nu har larmen ökat, vilket har lett till att arbetsbelastningen vuxit för ambulanspersonalen. Det berättar ambulanschef Melker Engström, som förklarar att det är coronaanpassade rutiner kring patienter som ligger bakom det ökade trycket.
– Varje ärende tar längre tid. Under våren hade vi färre larm, men i och med sanering och skyddsjobb hade vi samma arbetsbelastning som tidigare. Nu när vi har fler larm, men fortfarande samma saneringsjobb, leder det till högre belastning, säger Engström.
Engström tycker det är svårt att säga varför larmen har ökat:
– Jag har inget bra svar på det. Möjligen kan det vara att man är otålig på annan hjälp, men ambulansen är ingen genväg. Man får inte larma 112 för att man inte vill vänta på en läkartid eller sitta i telefonkö till 1177, säger Engström.
Samtidigt upplever akutmottagningens verksamhetschef Marika Berg att man där har en relativt normal arbetsbelastning, men att antalet fall ökar gradvis. Under mars, april och maj såg man ett mycket lågt antal sökande som sedan dess höjts successivt. På akutmottagningen sorterar man inkommande patienter efter misstanke om covid, vilket bidrar till att det går trögt att jobba, menar Berg, och tillägger att arbetsbelastningen för personalen därför kan upplevas som högre.
– Men vi har ett mindre antal sökande i år än föregående år, och samma antal anställda, säger Berg.