Coronaåret i Västervik: 17 döda, 915 smittade, stor oro

Det nya coronaviruset har dominerat nyhetsrapporteringen under året, så även i Västerviks-Tidningen. Pandemin har påverkat våra liv på alla plan. Råd och restriktioner har avlöst varandra i en strid ström, men vi avslutar året med hopp om att den precis inledda vaccineringen kan göra skillnad.

Från vänster medurs: Kristina Jonsson berättade om förlusten av maken Jonny i covid-19. Bussföretagaren Per-Inge Hallen fick se uppdragen för hans företag försvinna när resandet minskade. Bernt och Rose-Marie Alfredsson var en av deltagarna i VO:s bingopromenader på resorten. Till sist: 2020 var året då vi fick hålla avstånd i kassakön.

Från vänster medurs: Kristina Jonsson berättade om förlusten av maken Jonny i covid-19. Bussföretagaren Per-Inge Hallen fick se uppdragen för hans företag försvinna när resandet minskade. Bernt och Rose-Marie Alfredsson var en av deltagarna i VO:s bingopromenader på resorten. Till sist: 2020 var året då vi fick hålla avstånd i kassakön.

Foto: Rebecca Candevi/Ulrik Alvarsson/VT Arkiv

Västervik2020-12-31 08:00

Som många katastrofer så började den här lite försiktigt. Den första som konstaterats smittad i Sverige var en kvinna som besökt Wuhan i Kina, platsen där allt började. Väl hemma insjuknade hon i covid-19. Men det var bara det första konstaterade fallet, fler kan ha funnits innan.

Först skyllde man mycket på alpturister, som tagit med sig smittan hem, främst från Italien. Men de fallen hade man god koll på, menade Folkhälsomyndigheten i en rapport i början sommaren.

Man kunde stävja att de spred smittan vidare genom smittspårning och genom att de satte sig själva i hemmakarantän. Istället kom smittan ungefär samtidigt från flera länder i Europa, bland annat Storbritannien, Frankrike och USA, där den tagit fart, meddelades det senare.

undefined
Per-Inge Hallen på Hallens buss, fick se hela sin bussresebransch falla ihop som ett korthus. Dessutom blev det en debatt kring en privat skidresa till Italien där samma bolag stod för bussen.

I kommunen blev en grupp Italienresenärer tidigt i fokus, de åkte på skidresa. Det var innan restriktionerna fanns på plats, det var inte förbjudet. Men kritiken blev hård från många håll. "Oansvarigt", för att använda milda ord, tycket många som hörde av sig till tidningen. 

Bussbolaget Hallens, som hyrt ut bussen, fick klä skott för ilskan och deras personal fick ta emot mycket ovett av en upprörd allmänhet.

Sakta kröp smittan närmare länet även om det skulle dröja ett tag till innan de första fallen upptäcktes även här.

I början av mars hade man testat ett 20-tal personer för viruset, men ingen av dem visade sig vara smittad. Ett provtagningstält sattes upp vid Västerviks sjukhus. Det första blåste omkull, kanske den med minnet med sig kommer ihåg. Ett nytt, stabilare, kom på plats.

undefined
Det första provtagningstältet vid Västerviks sjukhus såg ut så här en tisdag i mars.
undefined
Så här såg provtagningstältet ut dagen efter.
undefined
I slutet av mars satte man upp detta triageringstält. Där görs preliminära bedömningar av vart patienterna ska.

Man gjorde så för att vara beredda. Ett 50-tal personer var då, i början av mars, testade i länet men ingen var smittad. Men enligt länets smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin var det då bara en tidsfråga innan man skulle få första fallet, även i länet. Runt om i Sverige ökade smittan.

Någon dag senare fick hon rätt. Den 11 mars upptäcktes de två första fallen i länet, en man i 20-årsåldern och en till i 50-årsåldern var smittade efter en resa till Österrike.

Dagen efter hittade man ytterligare två män som insjuknat, båda hade varit på resa till Italien. Samma dag blev det besöksförbud på kommunens äldreboenden.

Efter ytterligare ett par dagar var antalet smittade uppe i sju. Lisa Labbé Sandelin intervjuades om varför det var så få som insjuknat i länet.

– Vi vet inte säkert, men en förklaring kan vara att vi hade ett tidigt sportlov. På skidorterna på kontinenten hade inte viruset hunnit spridas lika mycket, sade hon.

Att vi är ett befolkningsmässigt litet län, trodde hon också kunde spela in.

undefined
Under många fredagar under året har Region Kalmar län hållit en presskonferens. Här berättar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin och hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist om läget.

Ungefär samtidigt gick närvaron i förskolorna ned, på vissa håll väldigt mycket. Många höll barnen hemma, för att undvika att de skulle smittas. Kommunen råkade också skicka ut felaktig information, som ledde till att fler stannade hemma än nödvändigt, något man snabbt kom att rätta till.

Runt den 20 mars började spridningen märkas på allvar i sjukvården. Man hade brist på skyddskläder, bland annat. Senare visade det sig också, i omgångar, att man hade brist på vissa substanser som behövdes för att analysera prover. Så såg läget ut i stora delar av landet.

Västerviks gymnasium gick över till distansundervisning.

Testingen fortsatte att vara ett problem. Man fick inte igång den i den stora skala man hoppats på. Bland annat fattades "pinnar", särskilda långa tops, som behövdes för att kunna provta. I början av maj testade man runt 50 personer om dagen.

I våra dagliga uppdateringar under försommaren och sommaren kunde vi berätta om sjunkande smittotal, en avmattning som inleddes i slutet av maj. Antalet inneliggande på sjukhus började också att sjunka. Läget beskrevs som "väldigt lugnt". I samma veva kunde man också börja öka testningen.

Flera arrangemang ställde in i coronakrisen spår. Bland andra Swedish floorball open, SFO, och Tjust 2-dagars, en stor orienteringstävling, bara för att nämna ett par av dem.

Studentbalen blev inte av, förutom för vissa som ordnade det privat, och studenten, i traditionell mening, såg ut att vara hotad. 

Några blivande studenter var upprörda, andra tog det med ro. Till slut blev det en live-sändning av studentdagens utspring och två anhöriga fick vara på plats. De vi pratade med var nöjda med upplägget, likaså var gymnasiechefen.

undefined
Gräsmattan brukar vanligtvis vara full med föräldrar och anhöriga, men i år fick varje student bara ha två anhöriga på plats när Västerviks gymnasium hade sitt utspring.

Den varmare årstiden tros ha gjort sitt till för att avstanna spridningen men i mitten av juni steg antalet konstaterat smittade och inlagda något igen, efter att ha sjunkit under en längre tid. Midsommar fick firas med restriktioner och de flesta arrangemang ställdes in.

Regionen började nu erbjuda tester för dem med symptom men antikroppstestningen för den breda allmänheten, som redan var igång i andra län, fick vänta.

Den 28 juni dog en man i 85-årsåldern i sviterna av covid-19. Han blev länets 30:e dödsfall, av de som avlidit på sjukhus. Samtidigt som antalet inlagda på sjukhus avtog fick regionerna i landet i uppdrag att förbereda sig för att hantera hösten. Man ansåg då att lokala utbrott skulle göra läget svårt igen för sjukvården. 

Man fick delvis rätt, men istället för klustersmitta och lokala utbrott fick vi en samhällsspridning igen under hösten och tidiga vintern. Vi återkommer till det.

Den tidiga säsongen på Västervik Resort, Lysingsbadet i folkmun, hade varit dålig men nu kunde man se att fler hakade på årets stora trend "Svemester", alltså att semestra i Sverige. "Hemester", att turista hemma, hade redan några år tidigare blivit ett begrepp, men fick nu ett uppsving. Det ledde i sin tur till att det på sina platser blev trångt, vilket oroade länsstyrelsen.

Den 21 juli pekade alla kurvor nedåt i sjukvården. Färre smittades, färre insjuknade och färre dog. Men man började också fundera på hösten, hur det skulle bli när folk gick tillbaka till skolorna och gymnasiestudierna inte skulle skötas på distans längre. Och så skulle folk gå tillbaka till arbetet.

Det är ingen överdrift att påstå att både våren och sommaren blev annorlunda. Det ledde till att många verkade hitta ut i naturen på ett sätt som man kanske inte gjort innan, utomhus blev ett sätt att umgås med avstånd under våren. Det visade inte minst deltagandet i orienteringssatsningen "Hitta ut" och den populära "Skogsbingon" vid Västervik resort.

De med trädgård verkade satsa mer på den, vi kunde rapportera om bra affärer för trädgårdsföretagen under våren och sommaren.

undefined
Bernt och Rose-Marie Alfredsson var två av ovanligt många deltagare vid en Skogsbingo i mitten av september. Rapporter från Gränsös vandringsleder och andra vackra skogsområden och grillplatser berättade också att Västerviksborna hittat ut i naturen.

Så kom hösten. Och som man förutspått ökade antalet smittofall igen.

Men det som först verkade vara just en klustersmitta, där utbrott drabbade en begränsad grupp, visade sig senare utvecklas till en bredare samhällssmitta, tvärtemot vad man trott.

Det var främst yngre som bidrog till den ökade sittspridningen och en bit in på terminen ökade smittan på Västerviks gymnasium kraftigt. Det kopplades ihop med flera stora fester, men elevröster höjdes för att det också var för trångt på gymnasiet, både i korridorer, klassrum och skolrestaurangen. 

Gymnasiechefen upprepade många gånger att det är individens ansvar att hålla avstånd. Vuxenutbildningen fortsatte på distans, och på så sätt vistades ungefär 500 färre i lokalerna.

Senare svängde man nationellt i frågan och från och med den 7 december övergick man till fjärrundervisning, för alla som hade den möjligheten.

undefined
"Personalen och våra barn har berättat att jag och Johnny under en period delade rum i Kalmar och att jag ska ha reagerat när jag fick höra hans röst", berättar Kristina Jonsson, som insjuknade i covid-19 i våras, samtidigt som sin man.

Många är vittnesmålen från coronasmittans symptom. Smakbortfall, luktbortfall, total orkeslöshet – eller en pytteliten förkylning som man knappt märker. Men det fanns också de vars liv inte gick att rädda. I Västerviks kommun hade i slutet av året 16 personer avlidit i sviterna av covid-19, enligt Socialstyrelsens register över dödsorsak. 

En av dem var Johnny Jonsson i Ukna. Hans hustru Kristina var också nära att stryka med. Båda insjuknade i covid-19 i slutet av maj och lades i respirator. Bara Kristina vaknade upp. Efter en lång rehabilitering kunde hon i slutet av november träffa vår reporter och vandra i trädgården hemma med någotsånär återfunnen kondition.

I december eskalerade smittotalen och vecka 51 nåddes en ny toppnotering med 765 nya bekräftade fall i regionen.

Många förberedde sig för en jul i avskildhet.

December handlade också mycket om det kommande vaccinet. Förhoppningen från Region Kalmar län var att man skulle kunna börja vaccinera riskgrupper och vård- och omsorgspersonal redan under mellandagarna, vilket också skett. 125 doser har inledningsvis fördelats till Västervik. Målet är att alla som vill vaccinera sig ska få det senast innan midsommar.

Det har också uttryckts en del oro över vaccinet, efter att svininfluensavaccinet kopplats till ett ökat antal fall av narkolepsi. Men både vaccinsamordnare och läkemedelschef för Region Kalmar län säger att det inte finns någon anledning att vara skeptisk. Den viktigaste skillnaden den här gången är att vaccinet inte har skyndats fram.

Den 21 december trädde nya, hårdare restriktioner i kraft, något som skapade oro hos både krogar och handlare som får det svårare i en redan tuff situation. Enligt Socialstyrelsens siffror hade 17 Västerviksbor till denna dag dött i sviterna av covid-19, fyra under hösten, 13 under våren.

Ljusare tongångar i mellandagarna. Måndagen den 28 december levererades Pfizers vaccin till Västervik, dagen därpå vaccinerades den första Västerviksbon: Albin Jansson, 100 år, boende på Tjustgården.

undefined
Albin Jansson, 100 år, blev den förste att vaccineras i Västervik. Han bor på Tjustgården.
Coronaåret i siffror

Totalt antal smittade i Västerviks kommun: 915

Totalt antal avlidna i Västerviks kommun: 17

Totalt antal smittade i Kalmar län: 5573

Totalt antal avlidna i Kalmar län: 108

Totalt antal smittade i Sverige: 396 048

Totalt antal avlidna i Sverige: 8 279

Totalt antal smittade i världen: ca 75 miljoner fall

Totalt antal avlidna i världen: ca 1,6 miljoner avlidna.

Källor: Region Kalmar län, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och WHO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!