Conny Tyrberg tror på mjuka värden

Vill satsa mer på kunskap än tunga investeringar.

Lagom till förra valet fick Conny Tyrberg ett frestande erbjudande från sin arbetsgivare: Att bli kontorschef för LRF-konsult. Jobbet innebär många kontakter med småföretagare. Det märks inte minst som Tyrberg gärna pratar om näringslivsklimatet i Västervik. ”Det krävs en förändring”, säger han. Foto: ANDERS LILJEGREN

Lagom till förra valet fick Conny Tyrberg ett frestande erbjudande från sin arbetsgivare: Att bli kontorschef för LRF-konsult. Jobbet innebär många kontakter med småföretagare. Det märks inte minst som Tyrberg gärna pratar om näringslivsklimatet i Västervik. ”Det krävs en förändring”, säger han. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2002-08-30 06:00
Centerpartiet har haft det kämpigt på senare år.
I början av 90-talet befann man sig på makttoppen i Västerviks kommun. Partiföreträdaren Conny Tyrberg var kommunalråd.
Efter valet 1994 åkte man ut i opposition. Däremot kunde partiet räkna sig som det ena stora oppositionspartiet. C och m hade tio mandat vardera.
Inför valet 1998 gick moderaterna på offensiven. Partiet utropade Harald Hjalmarsson till kommunalrådskandidat. Centern höll en lägre profil. En anledning var att den självskrivne kandidaten Conny Tyrberg just fått ett spännande jobberbjudande i det civila.
I valet rubbades styrkeförhållandena rejält. Moderaterna gick fram till tolv platser i fullmäktige, medan centern backade till sju.

Under den gångna mandatperioden har centerpartiet haft vad man skulle kunna kalla för ett delat ledarskap mellan tre personer.
Conny Tyrberg tycker att modellen har varit bra.
-På så sätt har fler personer i partiet kunna hållas informerade i viktiga frågor. Information har spridits bättre.

Finns det inte en fara i att det inte finns ett ansikte som väljarna kan förknippa med centern?
- Jag tror snarare att centerpartiet förknippas med flera ansikten.

Kan du tänka dig att ställa upp som kommunalråd, eller är Harald Hjalmarsson självskriven vid en borgerlig seger?
- Det hänger på valresultatet. Även personrösterna är avgörande. Går det bra för oss får vi diskutera vilka roller olika personer ska ha. Camilla Eriksson, Thomas Svensson och Mats Hugosson kommer också att finnas med i de diskussionerna.

Vad har centerpartiet åstadkommit under den gångna mandatperioden som ni kan vara stolta över?
- Landsbygdsskolorna. Där kan jag se folk i ögonen och säga att hade det inte varit för centerpartiet hade några skolor lagts ner.

Det finns en motsättning mellan stads- och landsbygdsskolorna. Det har hävdats att de stora skolorna i stan får sämre resurser eftersom det är kostnadskrävande att behålla skolorna på landet...
- Jag har förståelse för det resonemanget. Därför föreslår vi i centern en miljon extra i årets budget för att kunna hålla uppe lärartätheten i tärorten.

I er valplattform talar ni om vikten av sänkta skatter. Finns det utrymme för sänkningar av kommunalskatten?
- I plattformen menar vi sänkningar av den statliga skatten. Kommunen har en väldigt skör ekonomi. Först måste vi arbeta med att stärka den så att den tål påfrestningar. Vi måste göra ekonomiska överskott så att vi kan betala av på skulderna. Visst vill vi sänka skatten, men det är en lång resa innan det är möjligt.
Som politiker har ni ett arbetsgivaransvar för de kommunanställda. Hur mycket har ni politiker diskuterat de höga sjuktalen?
- Alldeles för lite. Vi har fått för dålig information. Till exempel har vi lovats att få ett åtgärdspaket att ta ställning till, men något sådant har vi inte sett.
- I centerpartiet har vi föreslagit individuella hälsosamtal som ett sätt att minska sjukfrånvaron.

Vad kan kommunen göra för att förbättra näringslivsklimatet?
- Jag tycker till exempel att kunskap inte värderas som det ska i kommunen. Den nuvarande kommunledningen satsar hellre på stora infrastrukturprojekt som att bygga en ny infart. Det är ett typiskt gråsosseprojekt.
- Jag tycker man möter tecken på att företagare inte bemöts på rätt sätt. Det som hände i förra veckan med skolmaten på gymnasiesärskolan får bara inte hända.

Ni säger er vilja arbeta för att en högskola etableras i Västervik. Hur realistiskt är det med tanke på att de lärosäten som finns i dag har problem att fylla sina utbildningsplatser? Vågar staten satsa på ytterligare en ort?
- Jag har hört det argumentet, men jag tror att problemen är tillfälliga. Andelen högskoleutbildade bland arbetskraften måste höjas. Sverige ligger lågt jämfört med resten av världen. Kalmar län ligger lågt jämfört med resten av Sverige, och i länet ligger Västervik lågt.
- Undersökningar har visat att små högskolor ofta har en stor betydelse för det lokala näringslivet.
- Det arbete som görs i dag på Högskolecentrum är bra, men det är inte tillräckligt. Det är inte ekonomiskt självbärande. I dag har kommunen ansvaret för verksamheten, vi måste få staten att ta sitt ansvar.
Ni talar mycket om satsningar på infrastruktur, liksom socialdemokraterna. Hur eniga är ni där?
- Vi drar nog åt samma håll i mycket, men en sak som vi i centern är ensamma om är att jobba för beläggning av de små vägarna på landsbygden. Där har inte mycket hänt de senaste åren. Vägarna är viktiga för att det ska bli attraktivt att bo ute på landet. Det borde vara en fråga även för stadsborna. Det måste vara skönt om det finns liv ute på landet, istället för grånande, fallfärdiga hus.

VAL 2002
Intervjun med centerpartiets Conny Tyrberg är den första i en serie utfrågningar av förstanamnen på de lokala listorna.

FAKTA: Centerpartiet
Antal mandat: 7
Kandidater på valbar plats: Conny Tyrberg, Camilla Eriksson, Thomas Svensson, Mats Hugosson, Björg Lorentzon, Ingela Pettersson, Anne Jacobsson, Pehr-Evald Axelsson.
Starkaste fästen valet 1998: Centerpartiet var största parti i Ukna, Loftahammar, Odensvi, Hallingeberg n:a och Blackstad. Svagast ställning har partiet i Västervik och Ankarsrum.

TRE viktigaste valfrågorna:
- Bättre företagsklimat. Leder till utveckling och tillväxt. Då får vi mer pengar till vård, skola och omsorg.
- Utbildning. Utveckling av grundskolan och gymnasiet, men också att Västervik får en egen högskola.
- Livskraft i hela kommunen. Livskraftiga skolenheter, bra vägar året runt och fler äldreboenden.



8 frågor till
Conny Tyrberg

Tycker ni att politiker är mångordiga? VT har författat åtta förslag som politikerna tvingas svar ja eller nej på.
-Västerviks kommun bör gå över till Östergötlands län. Ja.
- Västerviks kommun bör bekosta en södra infart till Västervik även om ingen annan är villig att bidra. Nej.
-Västerviks kommun bör subventionera lanthandlar, till exempel genom att skolor och äldreomsorgen gör lokala inköp. Ja.
- Västerviks kommun måste höja lärarlönerna till Oskarshamns nivå för att inte förlora duktiga lärare. Ja.
- Det är realistiskt att kunna erbjuda valfrihet mellan barndagvårdare eller förskola i kommunens större tätorter. Ja.
- Fler kommunala verksamheter kan läggas ut på andra huvudmän, som privatägda eller kooperativ. Ja.
- Västerviks kommun har en ekonomi som tillåter en skattesänkning under mandatperioden. Nej.
- Västerviks kommun behöver nya lokaler för kommunledningen. Till exempel genom ett nybygge på den gamla silotomten. Nej.









Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om