Come back för skepparskorpan

Saltmagasinet går tillbaka till sina bagerirötter och satsar på en come back för skepparskorpan.

Brödet som möglar. Bageriets ekologiska bröd är bakade med rent mjöl utan tillsatser, smakförhöjare och konstigheter. - Ett bröd som inte möglar är det något fel på, säger bagaren Mikael Lindh.Foto: Anders Steiner

Brödet som möglar. Bageriets ekologiska bröd är bakade med rent mjöl utan tillsatser, smakförhöjare och konstigheter. - Ett bröd som inte möglar är det något fel på, säger bagaren Mikael Lindh.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-04-16 11:30
Restaurang Saltmagasinet på Kulbacken stod ju en gång i tiden på en annan plats i stan, där parkeringen Garvaren ligger i dag. Under en period bakades det då en hel del skorpor där, som sjömännen tuggade i sig på sina resor. Nu återuppstår skorpan och bageriet på Kulbacken, och bagarna är på jakt efter originalreceptet. - Skorporna är under utveckling och vi jobbar tillsammans med Västerviks museum för att få fram originalreceptet, berättar Mikael Lindh, bagare och delägare. Skorpan kommer dock bli en aning sötare och festligare än förlagan tror man, dåtidens skepparskorpor var i stort sett torra limpor. - Vår blir mer som en biscotti, säger Henrik Arkåsen, delägare. Samtidigt som bagaren slipar på skorpreceptet ska ett konditorsortiment tas fram. Brödbaket är redan igång och limporna finns i butik. Det som är lite speciellt med bageriet är att allt är bakat med ekologiska ingredienser. I maj kommer KRAV-inspektören på besök för att certifiera bageriet.- Vi kör ekologiskt rakt igenom och närproducerat i den mån det går, säger Mikael.Alla recept är framprovade på bageriet och tyngdpunkten ligger på matbröd, gärna lite tyngre och mörkare. - Ekologiskt och nyttigt är något vi tycker har saknats i Västervik, säger Mikael.Att driva bageri innebär såklart tidiga morgonar för Mikael, men det är ändå en dröm som gått i uppfyllelse.- Jag har drömt om att starta bageri sedan jag var liten och stod hemma i farmors kök i Dalarna.Vilket är favoritbrödet?
- Just nu är det det danska rågbrödet. Det äter jag till frukost varje dag, det står man sig länge på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om