Claes Isaksson doktorerar i plast
Claes Isaksson forskar på kompositlaminat. Han undersöker hur glasfiber och polyester i ett laminat beter sig när det har blivit skadat. I slutändan hoppas han att hans forskning ska kunna leda till att materialet kan förbättras.
Koll på komposit. Claes Isaksson forskar på skador i glasfiberförstärkt polyester. Den typ av material som ofta används vid tillverkning av fritidsbåtar. Foto: Privat
Foto:
- Det är ganska vanligt att man lägger fram en licentiatexamen under doktorandtiden. Delvis för att sammanfatta det man har kommit fram till hittills, säger han.
Claes har nu forskat i nästan två och ett halvt år och han har inriktat sig på hur skador i materialet beter sig under belastning och hur man åtgärdar skadan på bästa sätt. Den här sortens kompositmaterial används nämligen bland annat för att göra båtskrov. Då är det naturligtvis mycket viktigt att laminatet håller.
- Jag har utfört tester på hur materialet beter sig när det har uppstått skador. En båt åker kanske in i kajen när den ska lägga till och en slagskada uppstår. Ofta är skadan i laminatet större än man kan se med blotta ögat.
För att kunna beräkna i förväg hur skador uppträder under belastning vid en viss skada har Claes belastat det skadade laminatet i tryck och sedan studerat brottbeteendet.
- Främst har jag tittat på hur det skadade laminatet håller mot tryckbelastning eftersom dessa laminat är svagare när de är belastade i tryck än i drag.
Han har dessutom studerat en temporär reparationsmetod som är baserad på en idé från hans handledare, Anders Sjögren.
- Grundidéen är att använda sig av ett enkelt skruvförband med två styva brickor som man placerar på varje sida om skadan. Förbandet har i preliminära tester visat sig kunna neutralisera mycket av defekterna i laminatet, säger Claes.
Är man till exempel på seglats i Medelhavet ska man, med hjälp av den temporära reparationen, kunna ta sig hem för att få båten lagad hemma.
Claes Isaksson kom in på kompositbanan delvis via sitt examensarbete som civilingenjörsstudent på Linköpings universitet. Det handlade också om kompositmaterial, men med metallbas, och han specialiserade sig på hållfasthetslära.
- Sedan såg jag att det fanns en intressant doktorandtjänst att söka och jag fick den. Ämnet diskuterade jag och valde i samråd med min handledare. Han har jobbat länge inom branschen och visste vad som var aktuellt.
Och Claes är nöjd med sitt ämnesval.
- Komposit är verkligen ett framtidsmaterial och det utvecklas hela tiden.
Nu hoppas han på en fortsättning av forskningen men han vet inte riktigt om det finns någon finansiär än.
- Jag har inte riktigt koll på det där med ekonomin, men jag hoppas på att det ska ordna sig så att jag kan fortsätta även efter detta års utgång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!