Cirkeln betyder mer än bara studieämnet

Redan 1963 började Sonja och Sture Pettersson, Änghult, i studiecirkel. De berättar om hur mycket en studiecirkel betyder förutom själva studierna.

Sonja och Sture Pettersson, Änghult, Odensvi, har deltagit i Vuxenskolans studiecirklar under 49 år och vet att det är mer än själva studieämnena som är viktiga. Foto: Hans Brandin

Sonja och Sture Pettersson, Änghult, Odensvi, har deltagit i Vuxenskolans studiecirklar under 49 år och vet att det är mer än själva studieämnena som är viktiga. Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-01-21 00:00

Änghult är en gård i Odensvi norra socken som ägs av Pettersson i femte generationen, det är sonen Inge som tagit över.

- Själva tog vi över 1963, berättar Sonja och Sture Pettersson. När vi flyttade hit var det naturligt att gå med i Vuxenskolans studiecirklar. "Alla" var med och deltagarna kom från närområdet, Stora och Lilla Skälhem, Rummelsrum och Hysinge.

Studiecirklarna var strikt uppdelade i cirklar för män, respektive kvinnor. Deltagarna turades om att upplåta sina hem till sammankomsterna.

- Damernas cirklar handlade mycket om handarbete. Makramé, lampskärmar och halmarbete var några ämnen. Gubbarna studerade främst ämnen som hade med lantbruk och företagande att göra.

- Ett väldigt intensivt studerande blev det när momsen skulle införas, minns Sture Pettersson.

Men som sagt var det inte bara studierna som var viktiga.

- Att träffa grannarna var en mycket viktig del av studiecirklarna. Det var långt ifrån bara själva studieämnena som ventilerades. Att vara med i ciriklarna var ett bra sätt att hålla kontakten.

I takt med att lantbruken avvecklades så avtog verksamheten. Men Sonja och Sture Pettersson har också varit med i studiecirklar inom hembygdsföreningen i ett 30-tal år.

- Vi har varit med om torpinventering och så arbetet med boken om Odensvi. Där har vi regelbundet träffat gamla bekanta. Men nu har vi, med ålderns rätt, bestämt oss för att sluta och visst saknar man gemenskapen, men det är tidens gång.

Det finns en oro att de lokala studiecirklarna kommer att minska i antal när Studieförbundet Vuxenskolan när de mindre avdelningarna avvecklats.

- Tanken är att Vuxenskolan ska finnas kvar och utvecklas på de orter där den funnits tidigare, säger Elin Elmqvist, Odensviholm, som sitter med i styrelsen för Kalmar län.

- Delar av de gamla avdelningsstyrelserna kommer att fungera som utvecklingsråd med uppgift att svara för den lokala närvaron och rapportera vilka cirklar som medlemmarna vill ha. Det ska bli som förut, men vi slipper pappersarbetet.

- Vi försöker också gå över gränserna. Som i år drar vi igång en cirkel i att sota själv i Odensvi och där har vi deltagare från Totebo, säger Elin Elmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om