Cina på F-kassan: "Hade inte fått ihop livet utan hemarbete"

För Cina Wistemo i Västervik är möjligheten att jobba på distans en förutsättning för att få ihop livspusslet. "Annars hade jag blivit sjukskriven, eller fått gå ner i tjänst", säger hon.

Cina Wistemo

Cina Wistemo

Foto: Privat/Caroline Petersson

Västervik2024-08-25 16:00

Cina Wistemo har sedan 2016 en heltidstjänst på Försäkringskassan i Västervik. Hon sökte sig dit just för att kunna jobba delvis på distans. Redan innan pandemin tillät myndigheten sina anställda att jobba hemifrån några dagar i veckan. 

– Tack vare det kan jag kombinera jobb och familjeliv. Det gör morgnarna lättare, och gör att barnen kan äta frukost hemma i stället för att göra det i en stökigare miljö.

Möjligheten att jobba hemifrån och även kunna vara flexibel med arbetstiderna – kanske sluta tidigare och jobba någon timme på kvällen om det behövs – gör det också enklare att få ihop schemat med barnens och de vuxnas aktiviteter och intressen. 

– Jag hade inte fått ihop livet utan det här jobbet. Jag hade blivit sjukskriven eller fått gå ner i tjänst, konstaterar Cina Wistemo. 

undefined
Cina Wistemo säger att hon inte hade fått ihop livspusslet om hon inte haft möjlighet att jobba hemifrån ibland.

Hon tycker att fler arbetsgivare borde göra likadant. 

– Jag tror att det minskar sjukskrivningstalen och ger mer hälsa åt arbetstagarna. 

Vad tänker du om att Försäkringskassan nu stramar åt reglerna kring distansjobb? Från och med 2 september får man max vara hemma två dagar per arbetsvecka. 

– Det är så jag har jobbat i regel, så för mig blir det inga större förändringar. Men det är väl bra, det finns de som jobbar mer hemma och jag tror det är bra att vara på kontoret också och få gemenskapen med kollegorna. 

Samtidigt är hemarbetet en förutsättning för att få en bra arbetsmiljö på Försäkringskassan, enligt Cina Wistemo. Inom myndigheten arbetar man sedan länge i kontorslandskap och man har en så kallad "aktivitetsbaserad arbetsplats" där medarbetarna väljer plats utifrån det arbete som ska göras för stunden. Helt förkastligt, enligt Cina Wistemo, som inte tror att det gynnar arbetsmiljön. 

– Det kan vara svårt att fokusera på ett samtal när det pågår flera samtal runt omkring en, och kollegor som kanske pratar med varandra intill. Vi har ett koncentrationskrävande arbete med mycket beslutsfattande. Man blir hjärntrött och ljudkänslig av att sitta i det hela dagarna. Därför är det här med distansjobb så viktigt. Då kan vi spara vissa arbetsuppgifter till de dagarna man kan sitta hemma i lugn och ro. 

– Jag tror inte att jag hade klarat av det här jobbet om jag varit tvungen att sitta på kontoret varje dag. 

undefined
På Försäkringskassan får personalen jobba på distans några dagar i veckan.

När vi ber Magnus Lundström, som är HR-direktör för Försäkringskassan, kommentera Cinas kritik bekräftar han per mejl att det i olika omgångar förekommit kritik mot arbetssättet. Han skriver att lokalerna både ska erbjuda en god arbetsmiljö och användas kostnadseffektivt, vara "yteffektiva och flexibla". 

– Försäkringskassans kontor uppfyller Arbetsmiljöverkets grundläggande krav på arbetsplatsens utformning, skriver han också.

Hur jobbar ni för att era anställda ska få arbetsro trots att de jobbar i kontorslandskap?

– På Försäkringskassans kontor finns det arbetsplatser i olika typer av ytor och rum som är tänkta att tillgodose våra medarbetares olika behov. Vi har exempelvis aktiva ytor som passar den som tycker om att ha mer ljud runt sig, fokusytor som är lugnare ytor för koncentrerat arbete och dämpade samtal. Det finns även obokningsbara rum för en eller flera personer och läsesalar för koncentrerat arbete, svarar Magnus Lundström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!