Chokladprovning lockade i Västrum
I onsdags kväll var Västrums gamla kommunalhus välbesökt då Västrums kyrkliga syförening bjöd på chokladprovning tillsammans med Fia Molin och Birgitta Wilensjö från Västervik.
Mumsigt värre. Deltagarna fick doppa sina päron eller apelsinklyftor i varm choklad.
Foto:
Inledningsvis berättade Fia Molin om nästan allt som finns att berätta om choklad. Till exempel hur mayaindianerna dyrkade denna "gudadryck" på 600 talet före Kristus, samt på vilket sätt chokladbönorna kom till Europa under 1500-talet och fram till idag.
- Skilj också på kakao och choklad, det är ur kakaobönorna man utvinner chokladen, genom torkning och rostning. Det är rostningen av kakaobönorna som sätter sin prägel på hur chokladen kommer att smaka. Bönorna i sin tur säljs till mängder av olika tillverkare av choklad, bland annat till Italien där man tillverkar ypperligt god choklad.
- En choklad av bra kvalité ska kunna stå framme i rumstemperatur utan att smälta, menade Fia Molin.
Hon uppmanade även åhörarna att inte stirra sig blinda på procentsatsen som allt som ofta står på olika chokladförpackningar.
- Titta istället på baksidan och innehållsförteckningen, se hur mycket kakaofett det finns i produkten och sockerinnehållet. Ju mer kakaofett produkten innehåller, desto bättre är kvalitén, menar hon.
Åhörarna fick även en hel del tips om vilken mat man kan använda choklad till. Till exempel så kan du runda av en sås med en gnutta choklad, du kan även runda av en god måltid med kaffe och god choklad istället för paj och grädde.
Du kan ha choklad på ostbrickan om du vill, garanterat gott vilket kvällens provsmakning bevisade. Enligt Fia Molin lagade man till och med tänder med kakao förr i tiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!